Opriți linșajul ONG-urilor pentru protecția animalelor! -Comunicat al Partidului Alianța Socialistă

http://www.pasro.ro/comunicate-de-presa/opriti-linsajul-ong-urilor-pentr...

Partidul Alianța Socialistă se exprimă împotriva „demonizării” ONG-urilor pentru protecția animalelor și solicită mass-mediei să își îndrepte atenția spre adevăratele cauze ale proliferării câinilor fără stăpân: corupția, nepăsarea autorităților publice și sărăcia endemică a populației.
Partidul Alianța Socialistă consideră că asistăm astăzi la o mediatizare excesivă a unei tragedii cumplite și, cu certitudine, nedorită de nimeni, pentru că se dorește să se distragă atenția populației de la protestele manifestate față de o serie de fapte extrem de grave și cu consecințe dramatice pentru generațiile viitoare: exploatarea aurului de la Roșia Montană, explorarea și exploatarea gazelor de șist, închiderea OLTCHIMULUI, a combinatelor siderurgice etc.
În plus, prin „demonizarea” ONG-urilor pentru protecția animalelor, se încearcă îndepărtarea oamenilor de adevăratele cauze ale proliferării câinilor fără stăpân: corupția, nepăsarea autorităților publice, sărăcia endemică a populației și forțarea a milioane de români să emigreze.
Responsabilitatea totală a situației animalelor abandonate cade numai în sarcina guvernului și a administrațiilor publice și nu a ONG-urilor, asupra cărora se vehiculează tot felul de invective și calomnii. Autoritățile publice locale sunt cele care profită cu adevărat din existența unui număr mare de câini vagabonzi, prin cheltuirea nejustificată a unor bugete enorme – pe măsura problemei!
Partidul Alianța Socialistă apreciază pozitiv rolul pe care ONG-urile îl joacă în societatea civilă din România și consideră că în secolul XXI nu se mai poate vorbi de o înțelegere corectă a problematicilor ecologice fără a se pune în discuție la modul serios și problema protecției animalelor. Educarea publicului, facilitarea adopțiilor animalelor de pe stradă, realizarea de sterilizări pe cheltuială proprie, alte servicii medicale etc., sunt aspecte ale muncii ONG-urilor care merită apreciate și nu responsabilități ale acestora.
Creșterea alarmantă a sărăciei populației, a numărului de români emigranți, care își abandonează gospodăriile, creșterea corupției în interiorul administrației publice și a iresponsabilității autorităților publice și a funcționarilor acestora sunt cauzele cărora trebuie să le găsească rezolvare mediul politic și administrația publică și pe care ar trebui să le ia în discuție mass-media. Ele pot fi rezolvate numai printr-o colaborare sinceră între mediul politic, administrația publică, ONG-uri și iubitorii de animale, prin asumarea clară a răspunderilor și rolurilor ce revin fiecărei părți.
Linșarea mediatică a ONG-urilor nu servește absolut nimănui, pentru că nu va face ca autoritățile să se preocupe mai serios de problemă.
Nu în ultimul rând, Partidul Alianța Socialistă dorește să atragă atenția că îndemnurile iresponsabile în mass-media la uciderea animalelor chiar de către populație sunt, de fapt, îndemnuri la încălcarea legii 205/2004 (completată cu legea 9/2008) ceea ce poate avea, pentru făptuitor, consecințe penale deosebit de grave. Considerăm că de „curățarea” străzilor trebuie să se ocupe strict serviciile abilitate ale primăriilor.

Biroul Executiv Central al PAS

8 septembrie 2013