Comunicat Intalnire de lucru 30 septembrie 2019

20190930_100915 20190930_101130 20190930_101107 20190930_110814 20190930_111021 20190930_112553 20190930_114657 20190930_114737~2 20190930_112611 20190930_113330 20190930_114744~2 20190930_140855~2 20190930_151519 20190930_133143 20190930_111021 IMG-20190930-WA0019~2 IMG-20190930-WA0010 IMG-20190930-WA0016 20190930_114743 IMG-20190930-WA0006~2

COMUNICAT
Intalnire de lucru
Motto: “Prevenire, nu solutii de ultim moment”
Asociatia “Cutu, cutu” a organizat o noua Intalnire de lucru cu autoritatile si cu salvatorii de animale pe tema reducerii abandonului si a situatiilor de impas cu animale.

Doamna Mara Marnas (Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor-ASPA) a aratat ca institutia se confrunta mereu cu aceasta problema grava, abandonul. Animalele se inmultesc exponential si oamenii suna cand nu mai fac fata (cand au curtea plina). In Bucuresti exista acest fenomen grav, desi Consiliul General a aprobat sterilizarea a 5000 de caini si a 5000 de pisici cu stapan. Chiar si reprezentantii conducerii ASPA au gasit sase pui de pisica abandonati… in spatele unui mall. Cinci au ajuns la proprietari prin intermediul targului de adoptii. Insa al saselea pui, un exemplar slabit, cu toate eforturile depuse de ASPA, desi a fost tinut la cabinetul veterinar si acasa chiar, a cedat tocmai in timpul Intalnirii de lucru, unde doamna Marnas l-a adus, inainte ca medicul chemat sa-l poate prelua… “Hai ca poti! Hai! Te rog!”… Si masaj cardiac… Dar inima sa micuta a cedat… mergand intr-o lume in care poate nu exista abandon.

"In Bucuresti s-au descoperit cazuri de pui aruncati de catre proprietarii lor pana si in cosurile de gunoi fixate de stalpi"…, a zis doamna Marnas. Exista aceasta problema majora generata de proprietari. Altfel spus, este “problema proprietarilor”. Caci la noi in tara, a explicat dumneaei, “nu exista programe pe termen mediu si lung de eradicare a poblemei abandonului. Nu sunt suficiente programele de sterilizare gratuita a unei parti a animalelor. Un pas inainte este microciparea gratuita, dar numai recensamantul ne va ajuta in gandirea si elaborarea unei strategii pe termen mediu si lung. Pana atunci facem cat putem. Un alt pas inovator si benefic animalelor a fost Strategia pentru bunastarea si protectia animalelor. Nimeni inainte nu numai ca nu a facut-o, dar nici macar nu a gandit-o”. Lipsa de educatie si de informare a proprietarilor de pana acum se reflecta in numarul de cazuri grave. Costurile mari in detinerea unui animal favorizeaza la randul lor cedarea cainilor catre ASPA. Consiliul General a emis o Hotarare de Consiliu prin care se asigura microcipare gratuita cainilor cu proprietar din Bucuresti. Costurile microciparii impiedicau persoanele cu salarii mici sa beneficieze de sterilizarea gratuita (aspecte interconditionate legal). Cele mai mari costuri le intalnim la tratamente. Proprietarii nu au intotdeauna bani sa duca animalele bolnave la doctor. In consecinta, unii dintre ei isi cedeaza animalele bolnave la ASPA. Lipsa de educatie a proprietarilor genereaza probleme si intr-o alta directie: ei nu asigura conditii animalului.

Cainii din adaposturile ASPA ar putea beneficia de socializare in viitor. ASPA a elaborat un proiect de colaborare cu voluntarii in vederea adoptiei. Voluntarii isi pot aduce aportul scotand cainii din custi la plimbare. Persoanele doritoare sunt asteptate la sediul ASPA din Bucuresti de pe strada Constantin Mille pentru a incheia un contract de voluntariat. Nevoia cainilor de a fi plimbati este foarte mare. “Erau niste fetite pur si simplu agatate pe gardul tarcului. Pupandu-mi mana ca sa iasa”, a oferit doamna Marnas un exemplu emotionant. La adaposturi sunt asteptati multi vizitatori. Adapostul Bragadiru a amenajat, de exemplu, tarcuri mai mari si a realizat de curand “ Ziua portilor deschise”, oferind caini vaccinati, de toate marimile, de toate varstele si rasele. Sunt in special caini de rasa comuna, o rasa puternica, rezistenta la boli si echilibrata.

Un subiect al discutiei l-a constituit salvatorii de animale. Ei ajuta mult animalele. Asociatia “Cutu, cutu” a propus, in consecinta efortului lor extraordinar, ca ei sa fie sprijiniti mai mult de catre statul roman. Si sa fie initiate demersuri in acest scop. O propunere este ca salvatorii de animale sa fie sprijiniti prin avantaje fiscale (deduceri la impozit). Doamna Marnas a propus sa existe avantaje fiscale si pentru adoptatori.

Recensamantul animalelor din Bucuresti, votat de Consiliul General, se apropie. El ne-ar putea oferi detalii despre numarul animalelor din Capitala si despre bunastarea lor. Vom sti astfel cate animale de companie sunt sterilizate si cate nu sunt sterilizate. Astfel, vom deduce numarul de pui care s-ar putea arunca. Un recensamant a fost realizat si de catre Primaria Sectorului 1 in anii trecuti. In Bucuresti sunt acum 130.000 de gospodarii.

Directorul Politiei Animalelor din cadrul Politiei Locale a Primariei Municipiului Bucuresti, doamna Oana Voican, s-a referit la activitatea de control a bunastarii animalelelor desfasurata pe raza muncipiului. A aratat ca multi proprietari reclamati nu isi cunosc indatoririle. Politia Animalelor le da un termen de punere in legalitate. Ulterior se deplaseaza si ii verifica. Politia animalelor se intoarce la fiecare sesizare. Sunt sesizari de genul “persoane care inchid gurile de aerisire ale subsolurilor cu pisici”. Pisici captive la subsol inseamna “omorarea cu intentie” si este” infractiune”, conform legii. Politia Animalelor ii anunta pe locatari ca omorarea animalelor este infractiune. Alte persoane sunt reclamate tocmai pentru ca dau de mancare pisicilor si ca lasa murdarie pe spatiul public. Curatarea domeniului public dupa hranire este obligatorie! Alte persoane spun: “Luati pisica din fata blocului ca-mi zgarie masina”. “Ca miorlaie fiindca e in calduri”. Pisicile fara stapan nu reprezinta o problema pentru comunitate atat de mare precum este aceea a cainilor fara stapan. Dar totusi exista aceste reclamatii. Pisicile sunt descurcarete si se inmultesc repede. De aceea ar trebui sa fie si sterilizate. Porumbeii captivi in iluminator reprezinta un alt subiect. Politia Animalelor atrage atentia locatarilor ca iluminatorul trebuie deschis si reinchis doar dupa ce sunt eliberati porumbeii captivi. “Ne lovim de probleme cu persoane varstnice… Trebuie sa luam legatura cu membrii familiei…” a spus doamna Voican in continuare. “Uneori aceste persoane nu mai pot avea grija de animalele lor. Apare necesitatea luarii de acolo. Cel mai bine ar fi saaa fie preluate de alti adoptatori. Oamenii adopta greu insa. Caci piata este saturata de animale. Persoanele fara animale sunt putine, si au sau nu au conditii, au sau nu timp. Se gandesc ca le este greu sa vada animalele doar seara o jumatate de ora… din cauza programului aglomerat”. Din partea Politiei Animalelor a participat la discutii si domnul Malin Dragos. Dumnealui merge pe teren si verifica reclamatiile sosite la Politia Animalelor. Se implica deopotriva in avantajul oamenilor si in avantajul animalelor.

Elena Honceriu, salvatoare de animale cu experienta, a pus intrebari si a venit cu o serie de solutii la problemele discutate. Ea a aratat ca oferirea de flyere educative cu ocazia targurilor, de catre personalul ASPA insotit de cainii din adaposturi, pe aleile Herastraului ori ale parcului IOR, a generat mari emotii celor care i-au intalnit. Elena Honceriu a vorbit despre proiectul de voluntariat al ASPA si s-a oferit ea insasi voluntar. I s-au alaturat si alte persoane.

Doamna Doini Magrini, prezenta la discutii, este una dintre ele. Si dumneaei a aratat ca sunt costisitoare serviciile medicale veterinare in general , si ca, in consecinta, multe animale nu sunt tratate.

Tot despre pisici: doamna Corina Moldovan, iubitoare de animale, a povestit cum a gasit o punga cu pui aruncata intr-o rapa pe langa care trecea. A fost nevoita sa ii ia acasa la Bucuresti, ca ei sa nu moara in rapa. Ulterior, o furtuna a smuls plasa de la fereastra sa si unul dintre pui, curios, a sarit de la etaj. Norocul sau a fost o sita a blocului, care i-a atenuat caderea si sub care insa s-a ascuns de frica. A trebuit sa cheme pompierii. Pisoiasul nu a iesit, de frica. In cele din urma, l-au salvat eforturile vecinilor si ale dumneaei. Ulterior pisoiasul a fost chiar si dat in adoptie prin asociatia noastra. L-a adoptat o doamna care a venit la mai multe editii ale Pet fest la noi la stand, doritoare sa vada pisici dar sa si adopte, si care acum avea conditiile pe care si le dorea ca sa adopte. Revenind la problemele initiale ale pisoiasului si ale doamnei inimoase care l-a salvat din rapa: ele ar fi putut fi evitate daca stapanul pisicii-mama ar fi sterilizat-o la timp si nu ar fi aruncat puii in rapa. Abandonul a generat aspecte negative precum costuri, stres si punerea vietii animalelor in pericol.

Noi am relatat o alta situatie legata de abandon, care ne-a fost adusa la cunostinta, si care s-a petrecut zilele recent in zona Delfinului din sectorul 2. O doamna a gasit o cutie cu pui aruncati. Aveau ochii lipiti si au trebuit sa fie alimentati cu seringa. Inca o data se ilustreaza necesitatea emiterii legii privind obligativitatea sterilizarii pisicilor cu proprietar.

Doamna Julieta Raduca, o distinsa iubitoare de animale, a oferit cateva solutii la problemele cu pisici fara stapan! Sa fie dati fluturasi si sa fie puse afise la magazine mari si mici. Avand invitatia de a fi sterilizate si adoptate. Cu o pisicuta desenata pe ele care spune: “-Ajutati-ne… Va multumim pentru hrana si apa, dar am avea nevoie si de sterilizare. Suntem pisici fara proprietar. Cautam iubitori de animale sau de pisici care sa ne ajute”. Bucurestiul ar putea da astfel "tonul" pentru pisicile fara stapan.

Presedinte Marcela PISLA
.