AUDIENȚĂ LA DIRECTIA PENTRU PROTECTIA ANIMALELOR

FB_IMG_1663267960512

AUDIENTA LA DIRECTIA PENTRU PROTECTIA ANIMALELOR

"Asaltati-ne cu sesizări!”

- De 7-8 luni poliția merge in fiecare județ din casa in casa, informează și controleaza sterilizarea cainilor
- 8000 amenzi, 2200 dosare penale, peste 3000 controale, peste 500 ordine de plasare
- Când sunt urgente se suna la 112, nu la "Poliția animalelor"
- Când pisicile blocului sunt otrăvite se face petiție
- Când adăposturile care eutanasiază cainii încalcă legea, se face petiție
- Poliția nu sta pe Facebook. O persoana dintre cele care citesc despre un caz de abuz este necesar sa facă petiție

- Pe 24 august 2022 am participat la o audiență la sediul Direcției pentru Protecția Animalelor (DPA) din cadrul IGPR.

Am răspuns invitației domnului comisar-sef Radu Daniel, seful Direcției pentru Protectia Animalelor.

Invitația vine ca urmare a organizării Întâlnirii de lucru cu autoritățile, organizațiile și salvatorii,vde către Asociația „Cutu, cuțu” din 17 august 2022 pe tema „Politia animalelor”.

La audiență au participat domnul comisar-șef de poliție Radu Daniel, șeful Direcției pentru Protectia Animalelor (IGPR) si doamna comisar-sef de poliție Ramona-Maria Alexandru, șefa Serviciului Protecției Animalelor București (DGPMB).

Am discutat cateva noutăți, am primit răspunsuri la întrebări importante, punctând și soluții.

Din partea asociației am discutat aspecte de prevenire și control din tematica întâlnirii de lucru.

- Cel mai mult am vorbit despre combaterea abandonului prin sterilizarea câinilor cu stăpân, avertismente, amenzi, proceduri si despre contactarea Poliției animalelor.

Am arătat ca sterilizarea câinilor cu proprietar nu se realizează deși e obligație legală din 2013. Ca aceasta generează majoritatea problemelor cu câini pe care le întâlnim, in primul rand abandonul masiv din gospodărie pe strada al produșilor rezultați din împerecherile necontrolate. Am reliefat ca in primul rand ar trebui sa existe controale ale sterilizării câinilor cu proprietar.

- „Noi am început aceste controale de 7-8 luni”, a răspuns șeful Poliției animalelor”.
A fost un răspuns neașteptat. Ne-a umplut inimile de bucurie. Este o abordare profesionala a acestei probleme spinoase care trenează de ani.

„Au început controalele sterilizării câinilor cu stăpân la nivel național, in baza unor planuri județene, realizate de către structurile județene ale Ministerului de Interne, a continuat domnul comisar-sef de poliție.

Avem deja persoane sancționate.

Acest plan se desfoara unitar și calendaristic”.

Doamna Mirela Tomescu, salvatoare de animale, ne-a însoțit la audiență. Dumneaei și-a exprimat opinia că sterilizarea „merge prea încet”. Domnul comisar-sef a spus că „va trebui sa schimbăm niste cutume de sute de ani”.

„Polițiștii merg din gospodarie in gospodarie și informează cu privire la legislație. Apoi verifica și sancționează in fiecare județ.

Nu este județ în care nu s-a desfasurat aceasta acțiune.

Poliția animalelor a dat, în total, aproximativ 8000 de amenzi în total. Dintre ele unele sunt amenzi pentru nesterilizare.

- Am avut conferințe de presă la 6 luni și am prezentat activitatea desfășurată și rezultatele obținute.

❗ S-au dat și multe avertismente. Li s-a pus în vedere cetățenilor cu cainii nesterilizati ca in 30 zile sa sterilizeze animalele și să aducă dovada sterilizarii, altfel vor fi amendați cu sume între 5.000 lei și 10.000 lei, conform legii.”

La audiență a fost prezent Daniel Tomescu, salvator de animale. A ridicat problema adăposturilor private ce au in concesiune serviciile private de gestionare a câinilor fără stăpân din partea UAT-urilor (a primăriilor fără adăpost propriu). Domnul comisar-sef a spus că „toate dovezile negative trebuie puse în petiții și trimise la poliție”

Un alt aspect important discutat a fost cel al contactarii Poliției animalelor și despre posibilitatea sa de interventie rapidă.

- „Sunam la Poliția animalelor când sunt urgente?”

Domnul comisar-sef de poliție a clarificat:
„Cand sunt urgente se suna la 112. Cazul poate fi la 70- 80 km. Primele măsuri trebuie luate de secția de poliție care deservește.

Dacă nu este urgenta, gen o reclamație precum <>, a glumit dumnealui, se poate trimite prin e-mail sau se poate telefona direct la Poliția animalelor prin centrala sau cabinet.
Poliția animalelor nu este eficient sa fie un serviciu 24/24.
Când sunt urgente, cu adevărat, polițistul animalelor este adus de acasă chiar și după serviciu. El este chemat de colegii polițiști, dacă este necesar, nu de petenti.

Numarul polițiștilor animalelor este in toate județele limitat și nu se pot asigura urgențele.”

- „In București sunt 14 polițiști ai animalelor, a răspuns doamna comisar-sef Ramona-Maria Alexandru.

- Am discutat cu dumneaei despre înmulțirea pisicilor fără stăpân și otrăvirea lor pe ascuns de către asociațiile de proprietari și de către locatari, ca metoda de a scăpa de ele. Le otrăvesc cu otrăvuri letale rapide procurate de pe piata neagra și ascund imediat cadavrele, pisicile pe care nu le poate prinde nimeni, dispărând majoritatea dintr-o dată. Aproape toate blocurile procedează așa când devin prea multe. Este un fenomen ascuns. Il știu cei care le omoară, hrănitorii de pisici, organizatiile, salvatorii, poliția și ASPA.

Doamna comisar a răspuns ca acest aspect este cunoscut si că l-a discutat si cu ASPA, accentuând și modalitatea de pedepsire:

„Când știm de otrăvire sa facem petiție”.

Am întrebat dacă Politia animalelor din București poate responsabiliza asociațiile de proprietari și locatarii ca să le sterilizeze, ca metoda de prevenire, recomandandu-le pentru eficienta sa se implice toți, fara a aștepta să se implice doar unul-doi locatari, in general, depășiți de situație:

„ Se analizează necesitatea trimiterii unor recomandări catre asociatiile de proprietari” a răspuns doamna comisar-sef de poliție.

- „De la noi deschidere exista, bună credință, pricepere, perfectibilitate, intenția de a aplica legile. Asaltați-ne cu sesizări!” a concluzionat șeful Poliției animalelor pe țară, din cadrul Poliției Române.
„E mai ușor și mai eficient așa, decât ca politia să cutreiere pe paginile de Facebook, cautand unde ar putea fi postate cruzimi”, a zis dumnealui.

„Când cetățenii văd o cruzime postată pe internet, o singura persoana daca depune reclamație la un caz, este suficient. Căci daca scriu 500 de persoane, nu se vor desfasura 500 de activitati.

Trimiteți petitii. Oamenii sunt foarte bine pregătiți. Ne mândrim cu polițiștii animalelor. Controalele efectuate in termen legal au fost foarte multe în perioada de când ne-am înființat”.

„Va stau la dispoziție la orice sesizare”, a zis și doamna comisar-sef de poliție.

- La sfârșitul audienței am prezentat un scurt colaj video. Este realizat de Costin Damian, un activist dedicat combaterii abandonului. Colajul prezintă pui abandonati in saci legați la gura, in ladite, in tomberon printre gunoaie, la câmp, în pădure, țipand de foame, de sete, in arșița. Colaj prezintă indignarea cetățenilor care îi găsesc în aceste circumstante.

CONCLUZIE:
Am vazut subiecte comune importante cu Poliția animalelor și ne-am bucurat: combaterea abandonului la sursa, sterilizarea câinilor cu proprietar, informare din casa in casa in toate judetele, avertismente și amenzi pentru nesterilizare.

- Acesta este drumul: educație și control.

Președinte Marcela Pîslă
Asociatia „Cuțu, cuțu,”.

➡️ CONSIDERENTE DE LA CARE AM PLECAT IN ORGANIZAREA INTALNIRII DE LUCRU PE TEMA "POLITIEI ANIMALELOR":

http://www.cutu-cutu.ro/content/politia-animalelor-romania