Precizari de la Asociatia Chinologica

STERILIZAREA SI LEGEA 258/2013:

Va rugam insistent CITITI si INFORMATI-VA, Monitorul oficial si alte site-uri cu aceasi tematica sunt foarte usor de accesat pe internet!

Mult hulita si mediatizata LEGE 258/2013, pe care insa nimeni n-a citit-o cu atentie si nimeni n-a prezentat-o ca atare, corect!

Bine venita, “existenta” din 2002, insa neaplicata.
http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_258_2013_modificare_oug_155_2...
Supranumita si Legea IONUT, Publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 601 din 26 septembrie 2013:

Art. 13^2 “Este obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei comune, metisii acestora, exceptie facand exemplarele cu regim special prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonantei de urgenta.”

Adnotarile noastre:
"Rasa comuna" inseamna "caine comunitar" sau “maidanez”, fie ca este de asa zisa rasa sau metis.

Dpdv chinologic, protejati de lege sunt cainii de rasa cu pedigree, fie ca este A, , C, cu sau fara drept de monta (confirmarea calitatii fenotipice - exterioare in expozitiile de frumusete canina).

Aceasta LEGE 258/2013 este o “completare” a LEGII 227/2002, care, tot la Art. 13 precizeaza care sunt aceste exceptii.

"ART. 39
(1) Persoanele fizice sau juridice, asociaţiile şi fundaţiile pentru protecţia animalelor care deţin câini de rasă comună sau metişi ai acestora pe teritoriul ţării au obligaţia să îi sterilizeze până cel târziu la data de 1 ianuarie 2015"

Dati-ne voie sa va rezumam si sa va adaptam informatia la conditia si necesitatea chinologica actuala:

Se pot reproduce doar cainii de rasa cu pedigree fie ca este pedigree A, B, C.

Cei cu pedigree A si B se pot reproduce cu sau fara drept de monta adica o pot face si fara sa participe la expozitiile chinologice de frumusete.

Cainii de rasa (asa zisa rasa pana la proba contrarie) fara pedigree au o sansa unica sa-si elibereze PEDIGRIUL tip “C” prin participarea la expozitii dupa cum urmeaza:

Pentru cei ce aveti caini de rasa fara pedigree(cu exceptia raselor: Ciobanesc German, Boxer German, Dobermann, Rottweiler, Amstaff, Husky, Cocker Spaniel Englez) puteti participa la aceste expozitii chinologice de frumusete de tip CAC si sa dobinditi cel putin 2 calificative de “Foarte bine” pentru femele si 2 calificative de “Excelent” pentru masculi si astfel sa puteti solicita eliberarea pedigriului "C" pentru prietenii dv necuvintatori:) Altfel NU au voie sa se reproduca.

Asociatiile teritoriale va pot da o Adeverinta prin care, in functie de asemanarea fenotipica (exterioara) a cainelui dv cu o rasa sau alta, sa se faca o incadrare in acest sens, care sa foloseasca strict veterinarului pentru a trece corect in carnetul de sanatate acesta informatie. Insa NU se vor reproduce decit cainii de rasa cu pedigree fie ca este tip A, B sau C , dupa cum v-am prezentat putin mai sus.

Dreptul de monta inseamna acele calificative minime admise de care va aminteam ce trebuie dobindite in expozitiile chinologice de frumusete tip CAC! cel putin 2 Foarte bine pentru femele si cel putin 2 Excelent pentru masculi (cu exceptia celor 7 rase).

CE INSEAMNA UN PEDIGREE, TOTUL DESPRE ACESTACT DE ORIGINE:

https://www.facebook.com/notes/asociatia-chinologica-bucuresti/ce-inseam...

Ce este un CRESCATOR – MEMBRU ACHR? Ce este un caine de rasa cupedigree?:
https://www.facebook.com/notes/asociatia-chinologica-bucuresti/ce-este-u...

Crescatorii - membri ACHMB:) si cuiburile lor! Usor de gasit si de accesat:
https://www.facebook.com/notes/asociatia-chinologica-bucuresti/crescator...

La ce expozitie chinologica de frumusete sa particip? Cum ma inscriu la expozitii?
https://www.facebook.com/notes/asociatia-chinologica-bucuresti/la-ce-exp...

MOTTO ul nostru: CUMPARATI UN CAINE DE RASA CU PEDIGREE DE LA CRESCATORII RESPONSABILI – MEMBRI ACHR (prin intermediul asociatiilor chinologice nationale si cluburilor de specialitate, membre ACHR) sau ADOPTATI UN CAINE DIN ADAPOSTURI! MICROCIPATI,VACCINATI si STERLIZATI!

https://www.youtube.com/watch?v=jWuWbTWZJF4
Reproduceti responsabil, daca exexmplarul canin nu are defecte eliminatorii - conform standardului FCI, daca avem timp, spatiu, bani si pricepere!

Secretar ACHMB
Dr medic veterinar Brindusa Gheorghiu
Arbitru Chinolog national, Instructor dresaj canin
Crescator – membru ACHMB – ACHR
www.achmb.com

Mai 2021