Va solicitam SA NU VOTATI proiectele ASPA vineri, domnilor consilieri

Nr. 233/PJ/2002, CUI 15215652, asociatia_cutu_cutu3@yahoo.com, www.cutu-cutu.ro,
Bucuresti, tel. 0742/311.048, 0720.798.273, 0766.251.158, 0748/0108.148
_________________________________________________________________
Nr. Iesire: 58

Doamna/Domnule Consilier General

Vineri 31 mai 2013, cei aprox. 60 de consilieri generali voteaza TOATE cele patru proiecte propuse de Autoritatea pentru Supravegherea si Protectia Animalelor (ASPA) in cadrul sedintei CGMB.

Pentru ca sa nu fiti dezinformati din alte surse si sa puteti vota in cunostinta de cauza realitatea, va informam pe aceasta cale pozitia noastra.

Va rugam SA NU VOTATI proiectele pentru ca NU URMARESC DISPARITIA CAINILOR de pe strada CI CHELTUIREA multor bani publici.

La cele doua dezbateri publice pe proiecte la care am participat am fost asigurati ca vom primi INAINTE DE VOT FORMA FINALA a proiectelor, cu corecturile de rigoare. Insa CGMB nu ne-a prezentat absolut nimic! Mai mult, nici nu am fost anuntati de aceasta sedinta finala, despre care am aflat de pe site.

Proiectele elaborate de ASPA sunt INACCEPTABILE deoarece contin foarte multe nereguli care vor duce la inmultirea cainilor si a problemelor noastre, nu la reducerea numarului de caini de pe strada.

Astfel:

I.
- Nu putem fi de acord cu proiectul de modificare a HCGMB nr. 243/2009. Proiectele obliga adoptatorii cainilor sa plateasca o suma de 170 de lei, ceea ce limiteaza drastic adoptiile, si asa putine

- Proiectele aduc MOARTEA pentru foarte multi caini caci prevad STRANGEREA in cele doua adaposturi ASPA a TUTUROR CAINILOR DIN INSTITUTII, MAGAZINE, SCOLI, SPITALE, MUZEE, desi conditiile din cele doua adaposturi incalca bunastarea animalelor prevazuta de Legea pentru Protectia animalelor nr. 9/2008. Cainii cazati se imbolnavesc in scurt timp de raie, au urdori la nas si la ochi, tusesc, sunt slabi si majoritatea dispar in scurt timp, ca intr-o „gaura neagra”, CHIPURILE, FIIND "ADOPTATI"

- la ora aceasta "adoptiile" realizate de ASPA nu pot fi verificate, pe criteriul ca datele adoptatorilor sunt „confidentiale”. Exista suspiciunea ca sunt de fapt sunt omorati. Luna martie a acestui an ASPA a raportat 1400 de adoptii. Daca ar fi adevarate, ar trebui, conform programului de relatii cu publicul, ca la cele doua adaposturi sa fie coada la adoptii iar fiecare om sa-si aleaga in 2 minute un caine si sa incheie formalitatile de adoptie, ceea ce este IMPOSIBIL.

- Proiectele nu contin reglementari in ceea ce priveste asa zisa „agresivitate” a cainilor. Tratatele internationale cer sa existe o comisie compusa dintr-un etolog, iubitori de animale, ONG-uri, dresori, medici veterinari, specialisti ai serviciului public. Lipsa acesteia care sa evalueze exact agresivitatea cainelui (reala sau nu) duce la foarte multe abuzuri din partea ASPA. In general, hingherii iau cainii cei mai blanzi atunci cand vin la reclamatii, caci ei pot fi prinsi cel mai usor.

- Proiectele obliga la sterilizarea tuturor cainilor cu stapan, fara posibilitatea optionala si democratica ca proprietarii sa plateasca o taxa de monta. Astfel, se incalca principiul constitutional al proprietatii

- La ora aceasta nu se aplica HCGMB 243/2009 privind reteritorializarea. ASPA obliga ca iubitorii de animale sa realizeze „adoptii” ( fictive) in loc sa-i reteritorializeze, in incercarea lor de a salva acesti caini prinsi, de la boala si disparitie (de la moarte). Aceste proiecte nu reglementeaza adoptia fictiva desi noi cerem imperios sterilizarea si returnarea imediata a cainilor.

- la ora aceasta adapostul din Pallady are circa doar 150 de locuri libere, caci jumatate din adapost este ocupat de fund. Vier Pfoten care sterilizeaza. Dar chiar si aceste 150 de locuri „libere” sunt deja ocupate cu caini stransi „la reclamatii” si cu cei din postoperator, sterilizati. Mihailesti este pur si simplu un santier, cu picamere si gropi, in extindere, cu foarte putine locuri de cazare (in jur de 150). Astfel incat nu avem unde sa ducem acesti caini

II.
- Din acelasi considerente mentionate mai sus nu putem fi de acord cu sterilizarea in punctele de lucru Pallady si Mihailesti, pentru ca in jumatea asa zis libera a adapostului Pallady nu exista autorizatie de sterilizare de la DSV iar la Mihailesti nu sunt decat trei mese de sterilizare si nici conditii din cauza santierului (zgomot, praf). Nu se justifica contractarea unor medici din oras care sa vina sa sterilizeze cainii aici si nici angajarea unor firme care sa prinda cainii. Noi am depus cerere la DSV Giurgiu pentru ca sa inchida adapostul Mihailesti pentru conditii necorespunzatoare cauzate de santier. Acest santier se va prelungi minim 2 ani de acum incolo, mai ales ca la ora aceasta nu s-a prelungit contractul constructorului si deci trebuie reluata contractarea cu o noua firma si printr-o noua hotarare de consiliu.

III. Nu putem fi de acord cu contractarea unor firme care care sa prinda, transporte si reteritorializeze cainii.

- angajarea unor firme private care sa prinda cainii, aceasta este de fapt „PESTELE CEL MARE” dorit sa fie prins de cei trei noi directori generali cu aceste proiecte, strecurat abil, intre atatea idei. Caci, prin intermediul contractarii si externalizarii serviciului de prindere, transport si sterilizare ei ofera FOARTE MULTI BANI acestor firme, intre 170-300 lei/cainele prins, conform preturilor actuale „de pe piata”din intreaga tara. Cum la orice contract „iese” in jur de 20 % in mod neoficial si celui care ofera contractele, noi credem ca externalizarea realizata si ea „pe cumetrii” este doar o sursa de CHELTUIRE NEJUSTIFICATA A BANILOR PUBLICI. La ora acesta NICI NU EXISTA BAZA LEGALA PENTRU EXTERNALIZAREA SERVICIILOR, pentru ca ASPA are adapost, prinzatori si masini, in vreme ce localitatile care externalizeaza nu au si deci acolo se justifica externalizarea.

- Justificarea ca „nu sunt prinzatori suficienti” pentru a angaja in loc firme de prindere, nu se accepta. Asa cum Primaria Generala a stiut sa delege 3 (TREI) DIRECTORI NOI, IN LOC DE UNUL, in 2012, dupa plecarea fostului director, veniti PRIN DETASARE DE LA RATB, ASA TREBUIE DETASATI si ALTI OAMENI DIN PRIMARIE, eventual de la ADP, (cum procedeaza multe localitati), PE POST DE PRINZATORI.

- De un an de zile primarul Vanghelie a infiintat o firma care primeste fonduri de la primaria sectorului 5 pentru ca sa prinda, sa transporte si sa reteritorializeze cainii sterilizati. Acesti caini trebuie dusi teoretic la Mihailesti, adapostul PMB. Insa 90% DINTRE CAINII PRIMARULUI VANGHELIE SUNT OMORATI DISCRET, si DOAR 10% SUNT ADUSI LA MIHAILESTI. Desi reclamatiile curg, ASPA colaboreaza cu acesti ucigasi de caini si NU A LUAT NICI O MASURA, fapt pentru care consideram ca ASPA NU VA LUA NICI O MASURA NICI CU FIRMELE URMATOARE, care vor face exact acelasi lucru. Nu se justifica angajarea acestor firme, in primul rand din cauza CRUZIMILOR FATA DE ANIMALE, cu incalcarea legii 9/2008, si in al doilea rand din cauza cheltuirii a foarte multi bani.

IV. Nu putem fi de acord cu proiectul privind modificarea HCGMB privind sterilizarea la cabinete.

- Proiectul cu sterilizarea la cabinetele veterinare vrea sa anuleze pragul financiar existent la aceasta ora de cabinet veterinar (limita in care poate steriliza cu bani de la primarie), astfel incat sa dea posibilitatea unor cabinete (Marco vet, cu care Uzunu are contract?) sa ia toti banii primiti de la primarie, desi, din sursele noastre, doar un singur cabinet a reusit sa sterilizeze pe parcursul a trei ani de toti banii oferiti de primaria Capitalei.

- Din proiecte lipsesc masurile de colaborare cu localitatile din jur privitoare la sterilizare, desi ASPA invoca un asa zis protocol de colaborare cu ele. Concret, acestea nu sterilizeaza deloc iar cei mai multi stapani ai cainilor din aceste localitati arunca puii in Bucuresti, creand noi si noi probleme iubitorilor de animale si administratiei locale

Cerem in continuare demiterea noului director ASPA, si a celor doi colaboratori directi ai sai, care timp de un an nu au luat masuri pentru limitarea cainilor fara stapan in Bucuresti. Noul director nu a colaborat si nu a avut nici macar o intalnire cu ONG-urile.

De asemenea, dumnealui a dispus uciderea unor caini cu stapan la baza Pallady, incalcand Legea 9/2008. Raportul de specialitate al acestor proiecte este semnat de acest director, iar noi ii contestam „specialitatea” si bunele intentii, domnul venind in acest post pe criterii "de cumetrie" (fiind finul primarului general), nu pe criterii de competenta.

Unul dintre directori, razvan bancescu, a creat o PSIHOZA colectiva cu o minciuna care a fost preluata de mass-media si anume ca „exista un proiect de consiliu scris care INTERZICE HRANIREA CAINILOR FARA STAPAN, SUB AMENDA DE 5000 LEI. Concret, nu exista nici un proiect scris in aceasta directie si dl. Consilier personal al dlui Primar Oprescu, Victor Adir, a mentionat la sedinte ca nici nu va fi, fiind sub factura personala si de pregatire medicala a priamrului general.
La toate sedintele publice directorul bancescu a fost BOICOTAT intens de catre iubitorii de animale, iar pe numele sau si a directorului general au fost stranse pana acum 9000 de semnaturi ca sa fie REVOCATI DIN FUNCTIE.

De asemenea, nu s-a respectat nici Legea 53/2003 privind transparenta decizionala privind emiterea proiectelor. Ele trebuiau anuntate inainte cu 30 de zile, dar au fost anuntate doar cu zece zile inainte, si anume in perioada Pastelui si a zilelor libere de 1 mai, cand oamenii sunt plecati in concedii sau sarbatoresc si nu studiaza proiectele ASPA.

ONG-urile si iubitorii de animale cer CGMB modificarea proiectelor in spiritul normelor interne si internationale semnate de Romania , inclusiv in acord cu Protocolul USL-FPAM (Federatia pentru Protectia Animalelor si a Mediului) privind cainii strazii.

ONG-urile si iubitorii de animale doresc un trai intr-un mediu sigur, fara animale pe strazi, iar pentru aceasta vor trebui luate alte masuri.

________________________________________________
pres. Marcela Pîsla

28. 05. 2013