Sedinta cu ONG-urile. "Baronul Munchausen este mic copil pe langa adapostul Fundulea"

1.

16.02.2011

ONG-urile s-au reunit si astazi la Primaria Generala, extrem de suparate, datorita activitatii ASPA din ultimul timp. Gazda a fost de aceasta data domnul consilier general Mircea Rizoiu.

"Vrem sa construim ceva cu pretentie de civilizatie" a precizat dumnealui, rugand ca ONG-urile sa-si spuna parerea, in ordine, si sa propuna masurilor care trebuie luate.

Subscriind la cele spuse de d-l consilier, Asociatia "Cutu, cutu" prin reprezentant Marcela Pisla a aratat ca "ca tot ce-am construit prin munca asidua si prin colaborare cu Primaria in ultimii 3 ani, a daramat ASPA. Activitatea ASPA din ultimile 3 luni a dat protectia animalelor inapoi cu zeci de ani. Este inadmisibil ca un serviciu de stat atat de important sa nu respecte hotararile de consiliu in vigoare, respectiv 243/2009 si 117/2010 privind sterilizarea si reteritorializarea! Masurile care trebuie luate sunt: repornirea sterilizarilor (momentan stopate), respectarea celor doua hotarari de consiliu, o hotarare noua de consiliu privitoare la obligativitatea inregistrarii si sterilizarii cainilor cu stapan (sursa si "robinetul" tuturor cainilor de pe strada), fotografierea tuturor cainilor din adaposturile primariei si ingrijiti de toti protectorii de zona de pe strazi, pusi pe site-ul ASPA si pe site-urile ONG-urilor spre adoptie, afise in tot orasul cu adresele adaposturilor primariei pentru a sti adoptatorii unde sa vina, colaborarea cu Consiliul Judetean Ilfov pentru sterilizarea cainilor cu stapan (care altfel sunt abandonati si migreaza spre Bucuresti dupa hrana), presiuni la Parlament pentru aprobarea legii sterilizarii, colaborarea cu protectorii de zona dar la un mod decat cum a procedat ASPA (si anume "aruncand" raspunderea pentru cainii sterilizati asupra lor, fortandu-i sa semneze pentru ei, altfel nu i-ar fi sterilizat), tarcuri pentru cainii din institutii, tarcuri si pentru cainii agresivi, proiecte de educare si informare, renuntarea la proiectul Fundulea".

Domnul Marian Nica, presedintele Asociatiei "Cu sufletul" a vorbit scurt si extrem de clar: "In acest moment trebuie luate masuri care sa deblocheze CRIZA. Secretul succesului sta in colaborarea primariei cu ONG-urile. Daca primaria nu sterilizeaza si nu reteritorializeaza, ONG-urile vor fi impotriva".

Doamna Marilena Cristian, presedinta Asociatiei "Robi", a facut referire la Primarul General Sorin Oprescu: " Dumnealui este primarul TUTUROR. Ne-a promis ca rezolva tot, caini cu stapan, pisici, etc. De dumnealui depinde foarte mult sa se rezolve, nu de ONG-uri! ONG-urile au propus mereu si pot propune solutii bune. Dar degeaba, daca nu sunt folosite! Practic, ce facem? Ca mai putem vorbi inca 100 de ani de acum incolo". Marilena Cristian a mentionat ca activitatea asociatiei Robi se axeaza numai pe prevenirea abandonului din curti, sterilizand cainii si pisicile cu stapan, si ca se va axa in continuare pe aceasta activitate deoarece este deosebit de importanta. Doamna Cristian a aratat ca exista o lege DEJA privind identificarea si inregistrarea animalelor si ca ea trebuia pana acum si aplicata de catre ANSVSA, care avea obligatia pana acum sa inregistreze toate animalele din tara intr-o baza unica de date. "Probabil exsita un interes al autoritatilor", a completat dumneaei, ca "Bucurestiul sa devina capitala mondiala a cainilor. Sa fie sursa principala de castig pentru stat si pentru cabinetele veterinare. Spre deosebire, noi nu vrem caini pe strada! Vrem sa ne vedem de viata linistiti".

D-l Rizoiu s-a referit tot la importanta inregistrarii si a microciparii cainilor cu si fara stapan. Inregistrarea cainilor cu stapan este foarte importanta: " Cel care vrea sa aiba caini in curte, sa aiba si 200 daca vrea, dar CONDITIONAT: cu numere de la 1 la 200, ca sa stim ca sunt ai lui". ONG-urile fost de acord si au spus ca au intalnit deseori cazuri de caini sterilizati de ASPA care nu fusesera microcipati si acest lucru s-a descoperit cand au folosit un cititor de cipuri. De asemenea, au intalnit si cazuri opuse. Chiar saptamana trecuta, unul dintre cainii adoptati din baza Pallady "avea doua microcipuri puse de ASPA si un crotaliu de cabinet veterinar particular"! Ceea ce arata lipsa de profesionalism si bani aruncati degeaba.

D-l consilier a aratat ca "trebuie adaposturi pentru cainii foarte periculosi". "Si oamenii sunt ai dracu'!", a fost o completare din sala, aproape de nestapanit, caci in foarte foarte multe cazuri agresivitatea oamenilor este si mai mare decat cea a cainilor. "Nu a fost stire mai mediatizata ca femeia muscata, dar au fost apoi cazuri de caini maltratati de oameni, cazuri care au trecut aproape neobservate de presa! Desi sunt foarte grave! " au mentionat vorbitorii. "Nu se iau masuri cu violenta oamenilor" a spus una dintre membrele asociatiei Gia: "Chiar zilele acestea, mass media a prezentat un catel caruia un copil i-a taiat labele si care peste un an a omorat si un om!. De aceea este foarte important un program de educare. In acelasi timp cu sterilizarea si reteritorializarea" . Tot ea a spus ca "ANSVSA si nu ASPA trebuie sa se ocupe de cainii cu stapan".

Mariana Beck, reprezentanta asociatiei "Ia-ma acasa" a aratat ca in toata Europa, pana si in Bulgaria si in Croatia sau in Turcia, s-a dat "legea sterilizarii". Numai la noi nu! Oradea constituie un exemplu stralucit in acest sens. In paralel cu sterilizarea cainilor din Oradea, fundatia oradeana a sterilizat si cainii cu stapan din tot judetul Bihor, ceea ce a dus la disparitia semnificativa a cainilor strazii in aceasta parte de tara. Fundatia "Dog Trust" din Anglia a apreciat foarte mult aceasta procedura si chiar a dat o mana de ajutor importanta in campania de sterilizare. "Daca nu luam masuri acum in Bucuresti si in Ilfov, va fi foarte greu in curand. Vin fatarile de primavara. O sa avem niste surprize! Stiti ce-or sa faca oamenii? Arunca puii in strada!"

D-l consilier a spus ca isi va da tot interesul pana la sfarsitul anului si ca se va duce la Parlament la comisii pentru a grabi votarea legii sterilizarii care obliga pe toti factorii sa-si inregistreze si sa sterilizeze cainii.

Doamna Beck a spus ca in directia sterilizarii cainilor fara stapan, nu poate decat sa fie de acord cu expresia dr. Harbuz (fost director al serviciului pentru caini al Capitalei): "Covor ii luam, covor ii intoarcem", referindu-se la sterilizare si reteritorializare.

Carmen Secareanu, presedinta Asociatiei "Caleidoscop" a spus la randul sau: " Noi, membrii asociatiei, suntem foarte tristi si foarte dezamagiti pentru ca am facut lobby puternic pentru ASPA. ASPA putea sa puna la dispozitie un cadru larg de rezolvare a problemelor: pentru cainii bolnavi, pentru caini agresivi, etc. ASPA a functionat doar doua luni bine si apoi gata. Nu a avut cum sa vada ca programele de sterilizare si returnare sunt bune daca s-a oprit si nu le-a continuat macar pentru un timp. O analiza cost/beneficiu nu a facut nimeni. Propunerile actuale ale ASPA sunt ineficiente si costisitoare. Poate ne explicati dv cum e cu achizitia publica pentru Fundulea. Spatiul pentru 20.000 de caini, cati vrea sa bage ASPA in Fundulea, e cat un stadion de fotbal, conform standardelor europene. Cati angajati trebuie sa aiba ASPA pentru acest adapost? Fundulea nu e o solutie realista. Acest proiect nu <>, dar e in colaps! Cine controleaza calitatea serviciilor veterinare ale acestor oameni angajati la ASPA? Sunt ei evaluati psihologic si profesional? Dupa 6 luni de eutanasie, cadrele veterinare ale altor state se opresc. Dar cadrele veterinare de la ASPA au eutanasiat 8 ani neintrerupt! Poate ca ar trebui sa se faca o evaluare ASPA dupa 6 luni de activitate, sa existe un raport cu activitatea ASPA". D-l consilier a spus ca deja a cerut acest raport. "Vrem sa vedem daca cifrele avansate de d-l director ASPA, respectiv de 8000 de caini sterilizati de ASPA, sunt adevarate, a continuat dna Secareanu. Este posibil ca ASPA sa castreze in baza Pallady doar 3 caini pe zi si Vier Pfoten in acelasi timp si in acelasi loc, 30? La ce-i platim pe doctorii ASPA?" Presedinta asociatiei "Caleidoscop" a mai spus ca "dupa bomba mediatica cu femeia muscata, este momentul contrabalansarii cu o campanie media pe toate canalele, in care sa explicam foarte clar cum apar cainii pe strada si care sunt solutiile eficiente pentru rezolvarea problemei cainilor fara stapan. Este necesar sa avem o persoana de contact din partea primariei pentru acest lucru".

Raluca Simion, reprezentant al asociatiei Gia, a propus "mai multe masuri, aplicate simultan si continuu: sterilizare si returnare, mediatizarea programelor de sterilizare si reteritorializare (le spunem oamenilor clar ca-i sterilizam si-i aducem in strada), lucrat la cadrul legislativ (seminarii cu politia), inregistrarea si identificarea animalelor din proprietate privata". Referindu-se la "evaluarea corecta a cainilor agresivi", a aratat ca "un caine agresiv nu poate fi evaluat pe strada. Daca unul da cu bata in caine, urmatorul trecator va fi muscat de acel caine. Pe de alta parte, un caine agresiv nu poate fi evaluat de mine, de dv sau de un medic veterinar, ci de personal special pregatit". "Educatia este un factor foarte important. Educatia trebuie sa explice ca abandonul e pedepsit prin lege, sa explice si de ce este bine sa fie sterilizat cainele (prezinta avantaje medicale multiple, de exemplu previne piometrul)". "Problema cainilor fara stapan nu poate fi rezolvata intr-o zi, dar poate fi rezolvata prin toate aceste masuri."

Reprezentanta asociatiei "Nu mai esti singur" a spus ca a fost in baza Pallady acum doua zile: "Am fost uimita de conditiile foarte precare in care sunt tinuti cainii. Cate 10-12 intr-o boxa si se sfasie intre ei. Dupa ora 16 am auzit niste urlete infioratoare ale cainilor care SE MANCAU INTRE EI. Au pus caini de 50 de kg cu cei mici la un loc. Oare directorul nu mai trece pe acolo? Ca sa nu mai spun ca niciodata cand am fost acolo nu am vazut dandu-li-se de mancare. Eu am adoptat 4 catei. Pana acasa au mancat 6 paini. Nu mi s-a dat nici un act pentru adoptia acestor caini. Desi au fost microcipati si vaccinati antirabic la plecarea din baza, eu trebuie sa-i mai vaccinez odata si sa le fac carnet la un cabinet veterinar pentru ca sunt obligata de lege sa dovedesc ca sunt vaccinati. In baza mai erau catele care fatasera acolo, langa medicii veterinari, care nu au vrut sa le castreze".

Au mai luat cuvantul si alte persoane care fusesera in baza Pallady si care au intarit exemplu de mai sus: "marti in Pallady nu s-a sterilizat nici un caine. In ziua aceea medicii stateau degeaba. Erau 3 doctori ASPA care se plimbau, vorbeau si stateau degeaba. In acelasi timp Vier Pfoten a sterilizat full, a adus caini la sterilizare si a dus cainii sterilizati inapoi la oameni".

Persoanele prezente la sedinta care au adapost au spus: " Noi avem adapost. Stim ce inseamna. Este super-greu. In fiecare zi trebuie sa le dai de mancare, sa strangi dupa ei, sa vezi care cum se impaca. Adapostul Fundulea si conditiile bune?! Baronul Munchaunssen este un mic copil pe langa el. Va fi macel. Va fi omor intre caini".

La sfarsitul intalnirii unele ONG-uri au depus la registratura Primariei o cerere pentru inchiderea adapostului Fundulea (in atentia Primarului General, cu nr de inrestrare 978537, si a Consiliului General, cu nr de inregistrare 978538) iar altele au depus o cerere pentru demiterea directorului interimar ASPA (in atentia Primarului General, cu nr de inregistrare 978533, si a Consiliului General, cu nr de inregistrare 978536). Click pentru a le putea vizualiza.

AtaşamentMărime
Cerere de demitere a directorului ASPA.doc40 KB
Cerere de inchidere adapost Fundulea.doc39 KB