Relu Fenechiu, deputat PNL, tergiverseaza de un an discutarea proiectului legislativ privind câinii străzii. Cainii se inmultesc.

antiminunat_9 antiminunat_9

1.12.2008
Membrii Comisiei de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor, condusi de deputatul PNL Relu Fenechiu, tergiverseaza de un an discutarea proiectului legislativ privind câinii străzii. Relu Fenechiu a declarat in mod neoficial ca "va amana discutarea legii, pana la alegerile din toamna dupa care ii va da un aviz nefavorabil". Ceea ce s-a si intamplat! Pe acest fond de inconstienta, pe parcursul anului, s-au nascut zeci de mii de animale fara stapan in toata tara.

"Buturuga mica rastoarna carul mare". Sau astfel zis, Camera Deputatilor, nu poate vota legea, din cauza Comisiei de Administratie Publica care nu o trimite la Camera, CU AVIZ FAVORABIL SAU NEGATIV. Punandu-se jocurile politice mai presus de viata animalelor, s-a creat ceea ce numim "vid legislativ". La aceasta ora cainii din toata tara se inmultesc necontrolat din cauza Comisiei pentru Administratie Publica. Nepasare si indiferenta criminala care afecteaza si animalele si cetatenii.
Deşi problema câinilor străzii este considerată a treia problemă ca importanţă a Capitalei şi a ţării, membrii Comisiei de Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor blochează in mod intentionat de un an discutarea proiectului legislativ privind câinii şi alte animale fără stăpân.

Propunerea legislativă de completare şi modificare a Legii 227/2002 privind animalele străzii a fost votată de Senatul României în unanimitate, în decembrie 2007, ca fiind singura soluţie modernă, europeană, de rezolvare a problemei câinilor comunitari !

Toate problemele naţionale legate de câinii, caii şi pisicile fără stăpân s-ar rezolva graţie acestei legi, cunoscută sub numele de “Legea Marinescu II”. Ea prevede OBLIGATIVITATEA CONSTRUIRII DE ADAPOSTURI, STERILIZAREA, VACCINAREA, CIPAREA SI INREGISTRAREA INTR-O BAZA UNICA DE DATE, NATIONALA, PLUS PEDEPSIREA CELOR CARE ABANDONEAZA ANIMALE PE DOMENIUL PUBLIC (un fenomen foarte amplu datorită lipsei de educaţie). Este cea mai bună iniţiativă legislativă privind animalele străzii de după Revoluţie.

Sunt foarte multe astfel de animale pretutindeni: în oraşe, la ţară, în păduri, pe câmpuri, pe toate şoselele. Asociaţiile pentru protecţia animalelor primesc înstiinţări din fiecare punct al ţării că sunt probleme uriaşe peste tot. Doar un proiect naţional de control al înmulţirii lor ne-ar ajuta, aşa cum confirmă şi studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătaţii.

Menţionăm ca asociaţiile de protecţie a animalelor au depus numeroase memorii la Camera Deputaţilor şi au făcut 3 pichetari, protestând împotriva blocării legii în Parlament. Scopul a fost sa sensibilizăm membrii Camerei Deputaţilor, astfel încât să pună pe ordinea de zi, în dezbaterea Comisiei de Administraţie Publică, proiectul pentru gestionarea animalelor fără stăpân, putând intra apoi în plenul Camerei Deputaţilor (camera decizională), şi să fie adoptat.

Am solicitat preşedintelui Comisiei pentru Administraţie Publică a Camerei Deputaţilor, deputatului Relu Fenechiu (PNL) şi celorlalţi membri ai Comisiei, să voteze favorabil proiectul de lege privind animale fără stăpân. În urma pichetării organizată în ziua de 6 mai de Asociaţia nonguvernamentală pentru protecţia animalelor „Cuţu, cuţu” împreună cu alte 15 asociaţii din Bucureşti şi din ţară, preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu a promis ONG-urilor că va introduce în mod excepţional proiectul pe ordinea de zi a Comisiei, urmând ca marţi, 13.05.2008 să aibă loc dezbateriile privind adoptarea acestui proiect de lege.

Pe 13. 05. 2008 însă deputaţii conduşi de Relu Fenechiu nu au fost prezenţi în număr majoritar la întrunirea de astăzi, fapt care a condus la amânarea discutării proiectului de lege pentru protejarea animalelor fără stăpân. Ulterior asociaţiile au pichetat şi Guvernul, pe care l-au dat în judecată.

Suntem în decembrie, dar deputaţii refuză discutarea acestui proiect legislativ.

Menţionam că aprobarea acestui proiect legislativ reprezintă o mare urgenţă. El este susţinut inclusiv de Uniunea Europeană şi aplicat, cu rezultate foarte bune, în ţările membre si ne-membre. În Italia, Bulgaria, Turcia, legea obligă la sterilizarea animalelor fără stăpân. Este singura lege viabila care duce la scăderea numărului animalelor străzii.

România a rămas singura ţara europeană în care se mai aplică tratamente barbare animalelor străzii.

Suntem foarte îngrijoraţi de numărul mare de animale. Asociaţiile de protecţie a animalelor sunt prea sărace să rezolve o problemă atât de complexă pe care numai o lege o poate rezolva, şi, oricum, nu acesta este rolul lor, ci unul educativ . In acest moment şi activitatea primăriilor este îngreunată de lipsa legii, înaintându-se cereri din partea lor către Parlament să aprobe legea. Legea este susţinută de Colegiul Medicilor Veterinari şi de Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Nu înţelegem de ce deputaţii manifestă atât de puţină responsabilitate pentru siguranţa cetăţenilor şi pentru bunăstarea animalelor.

Asociaţiile continuă demersurile şi pichetarea Camerei Deputaţilor până la rezolvare.

Iubitorii de animale sunt primii care nu mai vor animale pe străzi
Doar un proiect naţional de control al înmulţirii lor ne-ar ajuta.
Este unica soluţie eficientă şi facem apel la mass-media să sprijine demersul nostru!

Marcela Lungu
preş. Asoc.”Cutu, cutu”
0726/157.498, 0766/251.158
www.cutu-cutu.ro