Propunerile la proiectul OUG privind măsuri pentru protecția temporară a animalelor aflate într-o situație de pericol

FB_IMG_1599384515525

COMUNICAT DE PRESA

Va prezentam propunerile cu privire la Ordonanta de Urgenta pentru completarea unor acte normative cu incidenta in protectia animalelor, precum si pentru stabilirea unor masuri organizatorice.

3 septembrie a fost ultima zi de trimitere la Guvern, respectiv la MAI, a propunerilor de modificare a OUG aflata in perioada de transparenta decizionala.

Asociatia noastra face parte dintr-un Grup de lucru compus din reprezentantii unor organizatii pentru protectia animalelor si salvatori de animale persoane fizice cu experienta, din toata tara. S-a muncit mult pentru acest proiect. O saptamana propunerile au curs neincetat.

Speram ca propunerile sa fie luate in considerare si sa aduca un aport in echilibrul si eficienta OUG.

Felicitam autoritatile pentru initiativa si dorim sa fim aproape in actiunile pentru animale.

Propunerile noastre nu sunt neaparat cele mai bune. Forma finala ar mai fi suportat elaborare, dar nu a fost timpul necesar. Toti au participat la discutii "printre picaturi", intr-un program aglomerat. Multe elemente ale OUG sunt inovative. In timp vom putea aprecia mai bine cum trebuie gestionate cat mai eficient situatiile de criza cu animale in pericol, prin feedback-ul primit de la dosare, martori, persoane implicate si bunastarea animalelor preluate temporar.

Am inclus pe lista cruzimilor pentru care animalele trebuie ocrotite temporar (in coloana din dreapta), situatiile in care animalele cu stapan nu au deloc mancare, apa, libertate de miscare, asistenta medicala, situatiile cu pisici fara stapan captive in subsol si alte situatii periculoase. Am admis ca patrunderea pe o proprietate privata fara acordul persoanei sa se faca prin mandat judecatoresc, constitutional (urmand sa analizam exceptiile care ar putea fi introduse).

Ne bucuram ca proiectul de OUG mentioneaza pe langa animalele de companie caini, pisici, si alte animale precum ecvinele si rumegatoarele.
Tragem un semnal de alarma privind calitatea adapostirii ulterioare preluarii. Adaposturile publice, in special, au la aceasta ora foarte multe reclamatii privind numarul mare de imbolnaviri. Exista un tranzit mare de animale, sunt multe animale care au boli transmisibile, Anumite adaposturi din tara inca eutanasiaza cainii neadoptati. Animalul trebuie sa revina sanatos la proprietarul sau care ia masuri, conform legii, pentru indreptarea situatiei. Sau, la un nou proprietar, daca este declarat abandonat.

Am dori sa fie implicaţi iubitori de animale în posturi (medicii din echipaje, persoanele in funcţiile din conducere). Am propus sa fie incadrati politisti medicii veterinari de libera practica care sustin un examen public si il castiga.

Iată un Guvern care pare că vrea să ajute animalele. A făcut un prim pas. Măsurile luate trebuie ajustate periodic, pe baza feedbak-ului dosarelor cazurilor. Astfel, animalele vor fi ajutate cu adevărat... şi oamenii de asemenea.

Speram sa participam si la intalnirile cu autoritatile in vederea unui dialog.

Pe langa situatiile cu animale aflate in situatia de a fi preluate temporar in adapost, atragem atentia si asupra PREVENIRII acestor situatii. Suprapopulatia de animale de companie genereaza cele mai multe dintre cruzimile mentionate. Un coleg din Grupul de lucru apreciaza ca "protectia animalelor in contextul unei suprapopulatii de caini si pisici, este o utopie". Animalele in exces, si in primul rand cele rezultate in gospodarii, pe langa om, in urma inmultirii necontrolate, creeaza mari "batai de cap" proprietarilor. Majoritatea persoanelor cu prea multe animale rezultate din fatare necontrolata reactioneaza intr-un mod impulsiv, violent si necorespunzator. Avand in gospodarie strict cate animale putem ingriji si iubi, aceasta constituie un deziderat. Nesterilizarea reprezinta un abuz lent şi duce la abandon şi la un surplus de animale vulnerabile. De asemenea, la încărcarea adăposturilor, a refugiilor şi a persoanelor fizice. Cu un impact emoţional negativ. Afectand imaginea României. Este necesar sa facem cu totii un efort si sa ne sterilizam animalele de companie neintarziat. Sterilizarea cainilor cu stapan este obligatorie prin lege. Speram sa devina obligatorie si sterilizarea pisicilor cu stapan.

Adeseori, solutia nu este protectia temporara intr-un adapost a animalelor aflate in situatii de pericol. Ci păstrarea conditiilor bune pentru animal (locaţia, persoanele familiale lui, dragoste, apă, mâncare) şi corectarea lucrurilor pe care nu le are (sterilizare, o căsuţă, un lanţ mai lung). Credem in avertismente, credem in dialogul cu proprietarii si speram sa fie informati cat mai des despre legislatie si detinere responsabila. La art. V, alin. (1) o doamna salvatoare de animale persoana fizica a propus nu doar ca „MAI, Politia Romana si ANSVSA sa desfasoare activitati de informare a populatiei cu privire la dispozitiile prezentei OUG”, ci sa existe ‚centre de informare permanente ale primariilor”. Asociatia noastra subscrie in totalitate la acest amendament, care, daca ar fi aprobat, ar putea duce la ‚schimbarea mentalitatii’.

Propunerile de modificare din tabel reprezinta „o unitate in diversitate”. Unele propuneri la OUG sunt ale asociatiei noastre, alte propuneri sunt ale altor colegi din grup. Nu ne-am propus sa cream o unitate de vederi ci sa dezbatem si sa ne clarificam propriile opinii prin aceasta reflectare colectiva.

Amendamentele sunt atasate.

Pîslă Marcela, pres. Asoc. Cutu, cutu, 0741508632, asociatia_cutu_cutu3@yahoo.com
Enulescu Luminita, tel. 0723202077

04.09.2020

AtaşamentMărime
Comunicat de presa 04.09.2020_Pol.anim_.pdf39.96 KB
Propun._Pol.anim_GL OUG_var3.pdf108.59 KB