Propuneri pentru imbunatatirea activitatii de gestionare a cainilor fara stapan in Bucuresti - 12.11.2012
Material elaborat la invitatia Comisiei pentru relatii cu organizatii neguvernamentale si alti parteneri sociali
ASOCIATIA CUTU, CUTU
Nr. 233/PJ/2002, CUI 15215652, sectorul 2, Bucuresti
tel. 0742/311.048, 0720.798.273, 0766.251.158,
asociatia_cutu_cutu3@yahoo.com, www.cutu-cutu.ro _________________________________________________________________
Propuneri pentru imbunatatirea activitatii de gestionare a cainilor fara stapan
Va multumim pentru posibilitatea de a ne putea pronunta. Asociatia ”Cutu, cutu” are urmatoarele propuneri pentru imbunatatirea activitatii de gestionare a cainilor fara stapan, pe cinci componente:
I. IMBUNATATIREA ACTIVITATII ASPA
ASPA este institutia principala pentru gestionarea cainilor fara stapan din Bucuresti. Ea este si serviciul public situat la nivelul cel mai inalt dintre toate serviciile publice pentru gestionarea cainilor din tara, pentru care constituie adeseori un etalon. ASPA a elaborat cateva hotarari de consiliu care prevad sterilizarea si returnarea cainilor cu si fara stapan, colaborarea cu cabinetele veterinare, etc. ASPA este singurul serviciu pentru caini din Bucuresti care primeste bani publici. Aceasta suma foarte importanta permite un program coerent de gestionare, care, din punctul nostru de vedere, trebuie completat de urmatoarele:
- sterilizarea tuturor cainilor fara stapan din oras, nu doar a celor pentru care cineva semneaza, asumandu-si raspunderea!
Au fost lasati sa fete cainii pentru care nu semneaza nimeni, creand un pericol social si mai mare! HCGMB 243/2009 prevede ca si ASPA trebuie sa isi asume raspunderea pentru cainii returnati.
-returnarea tuturor cainilor sterilizati de catre ASPA, nu doar de catre protectori (acest mod insinuos este un fel de “a scoate castanele din foc cu mana altuia”), prin care sa nu fie trasa la raspundere primaria pentru cainii care musca, ceea ce nu este normal, doarece primaria si nimeni altcineva primeste bani pentru caini, de la stat, si numai ea isi poate asuma raspunderea prin asigurarea unor conditii materiale pentru ei.Noi nu ne putem asuma raspunderea pentru acesti caini lasati liberi pe spatiul public, deoarece noi nu avem nici adaposturi, nici nu avem voie sa construim tarcuri si nici nu avem posibilitati materiale, cum are primaria.HCGMB 243/2009 prevede ca si ASPA trebuie sa isi asume raspunderea pentru cainii returnati, nu doar persoanele fizice (care sunt obligate prin hartie sa-i adopte si sa-i ia pe proprietate privata !!!!) Nu dorim ca ASPA sa respecte doar anumite articole din hotarare, ca art. 7 care prevede strangerea cainilor din parcuri.
-posibilitatea verificarii de catre ONG-uri a asa ziselor “adoptii” realizate de catre ASPA. Multi caini “dispar” pur si simplu din adaposturile ASPA, si atunci cand ONG-urile sau protectorii de zona vor sa verifice daca ei au fost cu adevarat adoptati, asa cum li se transmite de catre APSA, si ca nu au fost omorati, cum exista suspiciunea, primesc raspusul ca “nu este posibila aflarea datelor adoptorului, deoarece nu permite art. 20 din Legea 677/2001 (actualizata) pentru protectia datelor persoanelor. Exista insa suspiciunea ca se eutanasiaza cainii ilegal, ca acesti caini “adoptati” sunt de fapt omorati pe ascuns la ASPA, incalcandu-se legea 9/2008, art. 7 indice 1. Dorim sa existe transparenta. Verificarea adoptiilor poate fi realizata de catre ONG-uri in baza unui protocol de lucru, prin care ONG-ul isi asuma protectia datelor conform legii 667/2001
-interzicerea eutanasiei in bazele ASPA. Exista precedentul cainelui care a muscat stapana in luna octombrie 2012 si care a fost adus la ASPA. ASPA a contact-o pe stapana ca sa declare ca este “de acord cu eutanasia lui”, neaducandu-i la cunostinta ca astfel ea incalca legea 9/2008, art. 7 indice 1. Desi catre ASPA a fost adresata si o cerere de adoptie a acestui caine, cainele a fost eutanasiat in baza OUG 155/2001 !!! OUG 155/2001 a fost abrogata de legea 9/2008!!! In anul 2008 s-a oprit eutanasia in toata tara, inclusiv la ASPA! Insa domnul director cel nou, venit de la RATB acum 3 luni, d-l. Traieroiu, a dat ordin de eutanasiere! Avand si cerere de adoptie, in felul acesta s-a incalcat si OUG 55/2002 . Precedentul cu cainele care a muscat stapana si a fost eutanasiat este periculos, deoarece, nepedepsit, poate duce la eutanasia altor caini, iar ONG-urile au inaintat plangere penala.
-neobligarea protectorilor sa ia in casa cainii care au fost reclamati. In locul acestui lucru propunem “adoptii intensive”. Protectorii de zona deja au casele pline cu caini ! Este inuman si necivilizat sa-i obligam sa mai adopte altii. Cainii care pun probleme in teritoriu pot fi fotografiati si pusi pe internet spre adoptie. Practica demonstreza ca multi proprietari adopta caini in urma anunturilor. Daca ASPA nu are resurse umane, temporale si financiare suficiente pentru adoptii (desi este greu de crezut acest lucru, pentru ca ia foarte putin efort si timp si oamenii din baze adeseori termina lucrul mai devreme), ASPA trebuie sa apeleze pentru adoptii la protectori si la ONG-uri, permitandu-le accesul in adapost pentru fotografiere, in cadrul unui protocol bine stabilit, permitandu-le accesul inclusiv si in portiunea de site alocata adoptiilor, respectiv pe www.aspa.ro .
-Postarea cainilor din adaposturi pe site, pentru adoptie. Nu intelegem de ce, desi Bucurestiul este plin de caini, ASPA nu are pe site-ul sau, www.aspa.ro, nici macar un caine spre adoptie! Postarea nu necesita decat 5 minute de munca ! (fotografiere, postare). Prin simpla postare, se pot adopta mii de caini. Asociatia “Cutu, cutu” a reusit, fara sa aiba bani de la bugetul de stat, cu donatii foarte putine, prin simpla postare a unor anunturi, sa gaseasca in 3 ani stapani pentru 1500 de caini si pisici, care au fost toti adoptati cu contract de adoptie, pe proprietate privata, in curti sau la bloc! Avem un metru liniar de contracte de adoptie si oricand, oricine, poate verifica acest lucru.
-colaborarea ASPA cu biroul de presa al PMB, astfel incat Biroul de presa sa transmita saptamanal presei, la fiecare intalnire, adresa adapostului de caini, programul si telefoanele de contact, cu invitatia catre populatie ca sa vina si sa adopte caini “de toate rasele, de toate marimile si de toate varstele”. Daca exista o anumita OUG care nu permite ca primaria sa realizeze activitatea de informare prin intermediul afiselor deoarece nu sunt bani, aceasta este o posibilitate foarte eficienta de informare a locuitorilor din Bucuresti
-managementul haitelor, dar nu la modul la care castiga doar cetatenii, disparand cainii de la blocuri in adaposturi cu conditii sordide si care mor in cele din urma !! ASPA pune in acest moment hartii la blocuri de genul : “daca aveti haite, anuntati-ne”. In acest fel cainii sunt preluati de pe domeniul public, dar din acest moment viata lor devine un calvar! La aceasta ora nu exista un management clar al asa zisilor caini agresivi. Majoritatea lor nu sunt agresivi ci sunt blanzi, atat pentru faptul ca la reclamatii hingherii prind cainii cei mai usor de prins si nu au rabdarea sa-i caute pe cei mai agresivi, multumin du-se cu cainii care le ies in cale in zona reclamata, dar si pentru faptul ca haitele au in componenta lor caini blanzi, si devin agresivi precum sunt copii intr-un grup numeros. Adapostul asigura bunastarea cainilor claustrati? Noi credem ca nu ! Ei se imbolnavesc intr-o saptamana, doua de boli virale cumplite precum jigodia, tusea de canisa, parvoviroza si mor, sau se imbolnavesc de boli de piele precum raia sarcoptica si micoza. De asemenea, slabesc, pentru ca nu ajung toti la mancare (nu sunt oi, cei mai puternici iau tot). In general, se stie ca puii mor imediat. Noua ne-au murit 90% dintre puii salvati de la ASPA! Este nevoie de o hotarare de consiliu speciala privind cainii reclamati, care sa reglementeze multe probleme. Dorim si un inventar lunar al cainilor prinsi de ASPA, realizat de catre ONG-uri, posibilitatea verificarii “adoptiilor” realizate de ASPA si un adevat manangement al haitelor! Nu asa ca pana acum, in care sa fie castigatori doar locuitorii, ci si cainii. Ambele parti sa fie castigatoare (“win, win”). Acest lucru este posibil.
-sterilizare masiva, intr-un ritm mai bun decat cel actual. Consideram ca ASPA ar putea sa sterilizeze intr-un ritm mult mai sustinut. Iubitorii de animale ne-au adus la cunostinta de multe ori ca in perioada in care fundatia Vier Pfoten steriliza cainii in baza Pallady, pe jumatatea sa era activitate incontinuu, in timp ce in cealalta jumatate a bazei apartinand ASPA, lucratorii ASPA au fost vazuti stand adeseori. Nu ar trebui sa se mai nasca nici un caine pe strada in Bucuresti ! Ar trebui sa fie pus la punct un sistem de informare on-line si telefonica care sa permita aflarea imediata a cazurilor urgente. De asemenea, de multe ori ASPA ne transmite ca “nu poate steriliza momentan” pentru ca ba nu are fire, ba microcipuri, etc. Nu ar trebui sa mai fie aceste sincope, si daca totusi ele exista, dorim sa fim anuntati din timp si sa incercam sa punem si noi umarul cu unele materiale veterinare.
-colaborarea cu localitatile din jur care nu sterilizeaza si sunt adevarate pepiniere de pui, dintre care multi sunt aruncati cu punga in Bucuresti (la piata, la ghene, la blocuri). Putem corecta intr-o anumita masura aceasta problema. Si primariile invecinate pot plati un cabinet veterinar din localitate, unde sa fie sterilizati gratuit prin hotarare de consiliu local cainii cu si fara stapan, de rasa comuna! Asa cum se intampla in Bucuresti ! Noi nu mai vrem caini pe strada! Cunoscandu-ne mai bine, in cadrul unor intalniri lunare desfasurate la Primaria generala cu reprezentantii acestor localitati si consilii judetene, am putea da o mana de ajutor si noi, ONG-urile, cu know-how-ul, cu medici, cu materiale, cu voluntari, cu flyere.
-folosirea clinicii mobile din dotare sau inchirierea /folosirea ei gratuita de catre ONG-urile care doresc sa sterilizeze. La aceasta ora ASPA declara ca nu poate folosi clinica mobila deoarece nu ii permite legislatia actuala, si anume Hotararea nr. 3 a Colegiului Medicilor Veterinari, care permite sterilizarea doar a cainilor fara stapan. ASPA argumenteaza la modul “Daca duc clinica mobila pe Calea Mosilor si vin oameni cu caini in brate la sterilizare, eu nu stiu daca sunt caini cu stapan sau fara, si, sterilizandu-i pe cei cu stapan, incalc legislatia”. Clinica mobila trebuie dusa nu pe Calea Mosilor, ci la perifie, unde sunt multi caini, mai exact la intreprinderi in curte si care sunt, clar, caini fara stapan. ASPA are si aici un argument impotriva: “ii sterilizez in intreprinderi, dar unde ii cazez apoi?” De comun acord cu intreprinderile si cu ajutorul ONG-urilor, se pot amenaja temporar, pentru doua zile, spatii calduroase (custi, incaperi mai mici) unde pot fi supravegheati timp de 2 zile. Clinica se poate imprumuta si Consiliilor locale vecine care nu au centre veterinare.
-sedinte lunare cu ONG-urile. Desi noua conducere ASPA a venit in vara 2012, pana acum nu a existat nici macar o sedinta, in deplin respect fata de ONG-uri, in care sa fie invitate, noua conducere sa se prezinte, sa-si prezinte programul, si demarand colaborarea
-programul de relatii cu publicul trebuie largit de la 2 ore lunea, miercurea si vinerea, la 8 ore pe zi, de la ora 10 la ora 18, inclusiv sambata! Acesti caini trebuie adoptati! Este inadmisibil ca o capitala cu atat de multi caini, sa nu permita publicului adoptia cainilor! Nici un argument de bun simt nu sustine programul actual !
- la telefonul de la adapostul Pallady nu raspunde aproape niciodata nimeni !! Intra doar faxul. Exista persoane care ne suna sa ne comunice ca “timp de o saptamana, au sunat zi de zi la adapost pentru o informatie si ca nu raspunde nimeni!! Nu este posibil acest lucru ! Daca nu exista suficient personal, atunci ar trebui sa existe un robot si un program de relatii cu publicul care sa precizeze intre ce ore poate suna cineva
- Ar trebui sa stim telefonic imediat la ce adapost sunt dusi cainii. Este necesara o mai buna evidenta a cainilor din cele 3 adaposturi si o mai buna comunicare cu publicul. Oamenii care vor sa returneze ori sa adopte cainii trebuie sa mearga la cele 3 adaposturi, ceea ce este inadmisibil !!! Dupa ce pierd multa vreme cu telefoanele ( incearcand sa afle unde anume au fost dusi, avand in vedere ca de multe ori nu li se raspunde, precum la adapostul Pallady), pleaca la drum, dar nu stiu unde exact. Cainii pot fi oriunde !La Mihailesti, la Pallady sau la Uzunu!! Nu este normal sa se puna oamenii pe drumuri. Unii alearga o luna dupa un caine! Este inadmisibil ! Toti avem servicii, toti trebuie sa ne invoim, toti trebuie sa platim benzina, (desi suntem saraci), adeseori trebuie sa platim si un sofer. O persoana care ne-a sunat ne-a marturisit ca dupa o luna de cautari a gasit cainele la Uzunu si era cu 10 kg mai slab!
- Sunt necesare in oras afise din 500 in 500 de m, cu precizarea adresei adapostului local si cu invitarea populatiei sa vina sa adopte caini . Daca exista legi care interzic primariei si ASPA sa cheltuiasca banii pe afise, primaria si ASPA pot demara programe educative impreuna cu ONG-urile, in care primaria face macheta si scrie continutul iar ONG-urile cauta sponsori, le tiparesc si le afiseaza.
-Necesitatea unor programe comune cu ONG-urile. Aceste programe trebuie gandite pe termen lung.
-sterilizarea pisicilor. Fostul director Lorentz a avut o intiativa foarte buna pentru populatie si ASPA steriliza joia si vinerea pisici la baza Pallady, program care a fost intrerupt de noua conducere. El trebuie reluat deoarece inmultirea excesiva a pisicilor cauzeaza foarte multe probleme bucurestenilor, prin miros si purici. In plus, iubitorii de animale sunt obligati sa cheltuie foarte multi bani din buzunarele si asa saracite cu fiecare pisica in plus care apare. Pisicile sunt sterilizate acum doar de primaria sectorului 1 si de primaria sectorului 2, ceea ce este insuficient
-imbunatatirea conditiilor din adaposturi. Cainii prinsi nu sunt propusi spre adoptie prin programe mediatizate si iau jigodie, tuse de canisa, parvoviroza, hepatita, raie sarcoptica si micoza unii de la altii. Nefiind vaccinati si fiind foarte aproape unii de altii, nu la departare, ca pe strada, ei se imbolnavesc imediat! Multi mor ! Asociatia noastra a fost obligata in 2008 sa returneze caini din adapostul Pallady care statusera acolo timp de 6 luni. In 6 luni isi pierdusera blana, erau plini de bube si rani, le curgeau ochii, nasul si erau foarte slabi. In adapost nu pot manca toti cainii, deoarece unii mai puternici iau mancarea celorlalti. In alti ani am filmat cum ei nu aveau nici apa si cum mancau unii din altii, prin plasa padocului ! Este binestiut de catre specialisti, de catre ONG-uri si, desigur, si de catre personalul ASPA cu experienta, ca un caine, cu sta mai mult in adapost, cu atat sanatatea sa devina mai precara. Cainii nu sunt oi ! Nu sunt facuti sa stea impreuna! Pe cat de rezistenti sunt pe strada la boli si intemperii, pe atat de sensibili sunt in adaposturi ! De aceea, sederea lor in adaposturi trebuie sa fie scurta ! Putem crea programe de adoptii si fara bani, ca de ex, biroul de presa al primariei sa-si faca treaba si sa anunte saptamanal, numarul cainilor din adaposturi, rasa lor, etc. De asemenea, cainii sunt uzi in mare parte din zi. Ei sunt udati cu furtunul cand se face curatenie in padoc sau pur si simplu, podeaua se usuca greu. Ar trebui poate ca paletii sa fie scosi periodic si inlocuiti cu unii uscati.
-incetarea colaborarii cu adapostul privat Uzunu. Nu se stie exact ce se intampla acolo fiind un adapost privat, adapostul este situat departe de Bucuresti, oamenii ajung acolo greu, nu stim exact care caini ajung acolo si care sunt “adoptati” prin ASPA si pleaca la stapani, etc. Este un adapost infiintat in perioada electorala, de catre persoane care nu au avut nici un fel de experienta in domeniul protectiei animalelor inainte, si aceste lucruri starnesc foarte mari suspiciuni . Noi nu avem nevoie de adaposturi, avem nevoie de adoptii !! Putem lua modelul adapostului fundatiei Dog Trust din Anglia care, cu doar cateva adaposturi cu 50 de locuri, realizeaza adoptii de 17.000 caini pe an, postandu-i doar pe site. Cainii intra si pleaca la stapan, intra si pleaca la stapan.
-reducerea abandonului. Este cel mai rau lucru care ni se intampla: desi avem foarte multi caini pe strada, numerosi proprietari isi arunca puii pe strada ! In fiecare zi, inclusiv astazi (in ziua redactarii materialului) primim telefoane de la persoane disperate care gasesc acesti pui aruncati pe strada, fara mama ! Educatia este foarte importanta. Ar trebui sa organizam conferinte lunare intr-o sala a primariei, cu publicul sau cu presa, pe aceasta tema.
-cand prinzatorii ASPA merg la reclamatii sa ia cainii care cu adevarat au muscat, ei nu iau cainii reclamati, ci primul caine din zona, care le iese in cale. Astfel se iau cainii blanzi si raman cei agresivi care musca iar reclamatiile continua
-ASPA ar trebui sa comunice cu protectorii de zona in mod organizat, integrat, in cadrul unor intalniri lunare sau semestriale, sa-i instruiasca, sa le dea o legitimatie, si sa creeze un networking eficient pentru cainii strazii
-ar trebui ca ASPA sa nu mai preia cainii de la serviciul ADP al sectorului 5, activitate neautorizata, fara lucratori specializati si autorizati, fara masina inscriptionata. O parte din caini dispar definitiv. Locuitorii sunt terorizati de acest serviciu ADP care lucreaza neprofesional si primim in permanenta plangeri la adresa lor. Serviciul ADP si primaria sectorului 5 au deja plangeri penale din partea ONG-urilor si a protectorilor de zona. Colaborarea dintre ASPA si serviciul ADP care incalca foarte multe legi este rusinoasa.
-ar trebui ca ASPA sa functioneze si in sectorul 1, in locul serviciului veterinar al sectorului 1, numit gresit “Politia animalelor”, un alt serviciu care incalca o multitudine de legi si care, in urma numeroaselor reclamatii privind cruzimile impotriva animalelor, nici macar nu permite vizitarea adapostului ! Existenta sa este rusinoasa . Judecatoria a admis cererea ONG-urilor de interzicere a activitatii acestui serviciu.
-colaborarea ASPA cu serviciul veterinar al sectorului 2 (CTV 2), un etalon al protectiei animalelor. La CTV 2 costul unui caine, cu tot cu adapostire, servicii medicale, salarii si utilitati este doar de 18 lei, nu de 220 lei cat costa la ASPA aceleasi servicii. CTV 2 vine imediat la cererea cetatenilor din sector si peste 2 zile aduce cainele sterilizat. CTV 2 sterilizeaza si cainii de la periferie, si chiar pe cei din primele 10 strazi ale localitatilor invecinate. Este de apreciat promtitudinea si modelul returnarilor, la gramada, fara selectarea unor anumiti caini pentru care cineva “semneaza”. CTV 2 pune flyere educative si informative, sterilizeaza pisici, participa la targuri de animale, etc. Conform estimarilor oficiale sectorul 2 are cel mai mic caini fara stapan din sector.
II. IMBUNATATIREA ACTIVITATII ONG-URILOR PENTRU PROTECTIA ANIMALELOR
-In Bucuresti sunt cele mai multe ONG-uri din tara. Sunt foarte mici exceptii de ONG-uri care primesc fonduri din strainatate precum fundatia Vier Pfoten. Restul ONG-urilor primesc doar donatii din Romania, putine si sporadice. Din aceasta cauza multe proiecte concepute raman la stadiul de proiect. Cu toate acestea, ONG-urile au o puternica activitate, sunt foarte experimentate, sunt pline de initiativa, si doresc disparitia cainilor fara stapan de pe strazi. Din punctul nostru de vedere, activitatea lor trebuie imbunatatita prin urmatoarele:
-sa comunice mai mult cu autoritatile locale si centrale
-sa initieze proiecte de hotarari de consiliu si de lege
-sa ofere spre adoptie cainii din adaposturi, pentru a face loc altora nou sositi. La aceasta ora adaposturile private sunt blocate. Sunt atat de pline de caini incat nu mai pot lua altii. ONG-urile pot prelua modelul www.dogstrust.org.uk care, avand adaposturi de doar 50 de caini, realizeaza anual 17.000 de adoptii, prin faptul ca posteaza cainii pe internet
-ONG-urile ar trebui sa ofere conditii mai bune cainilor din adaposturi
- ONG-urile ar trebui sa realizeze doar adoptii nationale si adoptii internationale numai cu contract de adoptie, deoarece exista plangeri la celelalte ONG-uri, la DSV, la Colegiul Medicilor Veterinari, ca numerosi caini ajung in strainatate la experiente si in alte locuri nepermise ori ca li se pierde “urma” la granita
- ONG-urile ar trebui sa puna accent si pe programe de formare, informare si de educare, inclusiv pe linie financiara, deoarece lipsa banilor duce la conditii precare asigurate cainilor si la ineficienta
- ONG-urile ar trebui sa manifeste mai mult respect fata de activitatea altor ONG-uri (fair-play)
-ONG-urile ar trebui sa puna accent pe clinici mobile si nu pe adaposturi, punand in felul acesta accent pe cauza si nu pe efect.
-Daca in Bucuresti este reglementata sterilizarea, in localitatile invecinate nu se sterilizeaza deloc si ar trebui ca ele sa se indrepte catre aceste localitati, ajutandu-le sa puna pe picioare servicii veterinare pentru sterilizare. Clinicile mobile sunt aici foarte utile.
III. IMBUNATATIREA ACTIVITATII PROTECTORILOR DE ZONA
Protectorii de zona sunt oameni foarte activi, care hranesc si adeseori trateaza, sterilizeaza ori cauta stapani pentru cainii strazii, pe banii proprii adeseori. Din punctul nostru de vedere, activitatea lor trebuie imbunatatita incercand:
-sa incerce sa caute stapani tuturor cainilor hraniti, postandu-i pe internet cu o poza si un anunt, o data pe luna
-sa pastreze curatenia in jurul blocului, acolo unde cainii primesc hrana
-sa sterilizeze ori sa anunte ASPA atunci cand sunt caini nesterilizati
-sa se implice mai mult unde sunt caini sau haite care musca si latra, incercand sa le faca padocuri la bloc, cu acordul vecinilor, sa le caute stapani
IV. IMBUNATATIREA ACTIVITATII PRIMARIEI GENERALE
a) Consiliul General al Municipiului Bucuresti are o putere uriasa in rezolvarea problemei cainilor. Din punctul nostru de vedere, activitatea sa trebuie imbunatatita cu urmatoarele:
- analizarea cu atentie a tuturor proiectelor de hotarari de consiliu primite, propunerea altora, discutarea lor la sedinte, aducerea intr-o forma agreata de toti factorii si votarea lor
-prezenta consilierilor generali la sedinte permite aflarea unor informatii esentiale de la ONG-uri, ASPA si de la alti factori prezenti, precum faptul ca adapostirea nu este o solutie pentru Bucuresti, deoarece fenomenul abandonului este atat de grav, incat, oricat de multi caini am adaposti, numarul cainilor fara stapan ramane urias pe strazi, in lipsa sterilizarii cainilor cu stapan
b) Comisia pentru ONG-uri a Primariei Generale este institutia cea mai abilitata de lege cu care pot colabora ONG-urile. Deja Comisia a initiat cateva intalniri intre ONG-uri si consilieri generali. Imbunatatirea activitatii comisiei se poate realiza prin urmatoarele:
-crearea unui “grup de lucru” care sa se intalneasca la 3 saptamani sau lunar la primarie, compus din ONG-uri, consileri generali, reprezentanti ASPA, protectori de zona, alti reprezentanti
-crearea unei conduite de lucru, care sa permita tuturor persoanelor prezente la sedinta sa se exprime intr-un mod armonios, fara momente tensionate (inscriindu-se la discutie si respectand ordinea si timpul alocat)
-pastrarea “initiativei” ca ONG-urile sa se exprime inainte de sedinte printr-un material scris si si depus prin registratura primariei, inainte cu o saptamana de sedinte, astfel incat
sa existe posibilitatea cunoasterii pozitiei acestora din timp
- dezbaterea la comisie a proiectelor hotararilor de consiliu privind protectorii de zona, pentru caini agresivi si pentru caini cu stapan, etc
c) Primaria Generala:
-Biroul de presa sa transmita intotdeauna la sedintele cu presa (vinerea) ca “adapostul public pentru caini are un mare numar de caini adoptabili, adresele cabinetelor cu care primaria colaboreaza si care sterilzieaza gratuit cainii pentru populatie, impreuna cu mesajul educativ ca populatia sa nu mai abandoneze puii”
- Primarul general si alte persoane desemnate din primarie pentru rezolvarea problemei cainilor ar trebui sa aiba intalnri la minim la 6 luni cu ONG-urile si protectorii de zona
V. IMBUNATATIREA RELATIEI DINTRE ONG-uri, ASPA, protectori de zona, PMB, sectoare, localitati din jur, prefecturi si consilii judetene vecine:
-printr-o mai buna comunicare, in cadrul unor sedinte comune lunare desfasurate la Primaria Generala
-elaborarea unor hotarari de consiliu comune
-initierea unor campanii comune
Președinte Marcela Pîslă, tel. 0720.798.273,0766.251.158, 0741/508.632,
asociatia_cutu_cutu3@yahoo.com, www.cutu-cutu.ro
12 noiembrie 2012