Proiect de Hotarare de Consiliu General pentru protectorii de zona - 20.09.2012
Asociatia "Cutu, cutu" a depus in luna septembrie 2012 un proiect de hotarare in atentia Consiliul General al Municipiului Bucuresti, privind protectorii de zona. Iata CEREREA care insoteste documentul propriu-zis:
"Ca urmare a situatiei actuale privind prezenta pe strazile Capitalei a cainilor fara stapan, va solicitam sa ne acordati sprijinul in elaborarea unei Hotarari de Consiliu General.
CONSIDERATII GENERALE
Avem in vedere ca animalele fara stapan sunt o mare problema pentru Bucuresti si ca exista o categorie de persoane care ajuta in mod eficient la diminuarea numarului lor de pe strada (prin sterilizare si adoptie) si de asemenea, ajuta bugetul Capitalei, ele preluand o parte importanta a cheltuielilor, prin eforturi voluntare.
Persoanele fizice si/sau juridice care ocrotesc caini fara stapan pe domeniul public au statut de “protectori de zona”. Aceste persoane cheltuiesc foarte multi bani, timp si energie personala, ingrijind acesti caini, uneori si pisici. De obicei animalele ocrotite sunt cele de pe langa bloc si serviciu, sau chiar din alte zone. Protectorii de zona asigura hrana, apa si adapost, in limita posibilitatilor. Asigura vaccinarea antirabica anuala, aduc la sterilizare sau anunta autoritatilor prezenta cainilor nesterilizati ingrijiti de ei si ii propun spre adoptie. De asemenea, ii trateaza, atunci cand este cazul, in limita posibilitatilor.
Dorim ca prin aceasta hotarare sa le conferim un statut oficial, recunoscut de catre autoritati si de catre comunitate.
Numarul protectorilor de zona din Bucuresti este foarte mare si se ridica la cateva mii sau poate chiar mai mult. ONG-urile de profil colaboreaza foarte mult cu protectorii si se ajuta reciproc in actiunea de salvare a animalelor. Gratie experientei lor, ONG-urile asigura protectorilor in primul rand consultanta gratuita, usurandu-le mult activitatea, iar protectorii de zona, la randul lor, informeaza ONG-urile despre problemele din teren si despre gradul lor de rezolvare.
In felul acesta, de-a lungul timpului, s-a creat un adevarat networking, o retea eficienta de comunicare. Efortul protectorilor este absolut voluntar. Ei nu primesc de nicaieri (nici de la ONG-uri) foloase financiare. Uneori (intr-o masura mica, dupa posibilitati), ONG-urile de profil ajuta aceste persoane cu hrana in bobite.
Consideram ca statutul neoficial de protectori de zona poate deveni oficial si ca in acest fel municipalitatea nu va avea decat de castigat. Intr-o perfecta coordonare, conferindu-le drepturi si obligatii, colaborand cu ei, avand obligatia de a respecta deciziile Consiliului General al Municipiului Bucuresti, eforturile comune ar putea duce la disparitia mai rapida a cainilor strazii si automat la o mai buna siguranta a cetatenilor. In statut, de exemplu, prevedem ca acolo unde sunt animale agresive pe domeniul public, protectorii de zona trebuie sa ia masuri urgente ca animalele sa fie izolate, adoptandu-le, izolandu-le in tarcuri (acolo unde situatia permite) ori semnalizandu-le la ASPA pentru rezolvarea in cel mai scurt timp a problemei. Protectorii de zona sunt obligati sa faca demersuri pentru adoptie. De asemenea, stim cu totii, cainii nehraniti, sunt agresivi cu cetatenii, pe cand cei hraniti sunt linistiti. In rezolvarea civilizata a sigurantei cetatenilor si prin conlucrarea cu protectorii de zona, prin conferirea unui statut si a unei legitimatii, primaria Capitalei va avea numai de castigat in imagine si in incredere. Statutul oficial va oferi o legitimitate a activitatii lor in fata celorlalti cetateni, desfasurata, pana la urma, in favoarea comunitatii. Astfel, si protectorii de zona vor avea parte de mai multa siguranta si respect, degrevand de anumite activitati ASPA si primaria (autoritatile implicate in rezolvarea acestei probleme), caci multe persoane considera ca rolul lor este exact invers, de a spori numarul de animale dintr-o zona, ceea ce este o falsa abordare.
Odata organizati mai bine intr-o retea si mai puternica la nivelul Capitalei, protectorii de zona vor putea urma niste seminarii in cadrul unor intalniri regulate pe care le-am putea avea cu ei. Astfel, s-ar reduce la minim disconfortul creat celorlalti locuitori, acolo unde el exista, educandu-i sa pastreze in conditii optime spatiul cu caini sau sa promoveze anunturile in vederea adoptiei.
La elaborarea Hotararii de Consiliu General ar putea fi convocati alaturi de institutiile statului, specialisti cu experienta, protectori de zona, ONG-uri de profil. Algoritmul de lucru propus de asociatia noastra este urmatorul: grupul de lucru sa aiba intalniri regulate pana la finalizarea HCGMB, de preferinta la doua saptamani, cu o durata precisa si sa existe posibilitatea luarii de cuvand dupa reguli clar stabilite dinainte, in favoarea unor discutii constructive, armonioase si eficiente. Baza legala a acestor intalniri o constituie obligatia administratiei locale de acordare a sprijinului grupurilor de lucru privind solutionarea problematicii per prioritati.
Aceasta propunere de proiect de Hotarare de Consiliu vine in aplicarea legii nr. 9/2008, legea de protectie a animalelor, si este inspirata de numeroasele intalniri concretizate in zeci de sedinte cu protectorii de zona, organizate de Asociatia “Cutu, cutu” si in zeci de mii de discutii avute impreuna cu ei pe teren, telefonic ori on-line.
Statutul protectorului de zona se doreste a fi introdus si in proiectul legislativ privind gestionarea cainilor strazii, aflat in proceduri in Parlament.
Va multumim, in numele iubitorilor de animale, obiectivul nostru fiind comun, si anume, reducerea cainilor fara stapan.
Marcela Pisla, pres. Asoc. “Cutu, cutu”, 0742/311.048, 0766251158, 0720/798.273, asociatia_cutu_cutu3@yahoo.com, www.cutu-cutu.ro
20.09.2012"
***
Proiectul nu a fost supus deocamdata dezbaterii publice.