Mancarea uscata pentru caini - pro si contra

20057111259caini-0n

Mancarea uscata pentru caini - pro si contra

Sursa:
http://www.zooland.ro/mancarea-uscata-pentru-caini-pro-si-contra-170

Ideea ca o anumita marca de mancare pentru caini ii ofera animalului preferat toata hrana, vitaminele si mineralele de care acesta ar avea nevoie pe tot parcursul vietii este un fals grosolan. Ca in orice alt domeniu, si aici este nevoie mereu de diversitate, de schimbare. Daca nu se renunta complet la hrana uscata, atunci se recomanda ca din cand in cand sa se schimbe marca, sau sa se adauge ceva nou. Mancarea uscata este necesara cainelui, dar in completare trebuie adaugate si produse cat mai naturale, pentru a se obtine un echilibru. Carnea, legumele, orezul sunt necesare pentru sanatatea patrupedului. Conservatorismul in domeniul nutritiei este extrem de daunator, chiar daca reclamele cu care suntem invadati ne asigura de contrariu. Doar este in definitiv o industrie de milioane de euro. Miza, la urma urmei, este sanatatea animalului care are nevoie de nutritie completa si cat mai naturala.
Ingredientul principal in mancarea "comerciala" pentru caini sunt cerealele, animalul primind astfel pe termen lung o dieta bazata in principal pe carbohidrati, mult prea departe de cea bazata in principal pe proteine, care ar fi naturala. Din cauza acestei monotoni, apar repede problemele de sanatate: afectiuni digestive cronice, diaree, voma. In unele cazuri pot sa apara si imbolnaviri ale tactului urinar, desi sunt mai des intalnite la pisici. Cele mai intalnite cazuri sunt cele de pietre in vezica urinara, care mai pot eliminate doar prin operatie.
Deseori organizatiile de protectie a animalelor au acuzat firmele ca in mancarea uscata, mai ales cea preparata in conditii nu tocmai bune, sunt prezente adesea bacterii care pot cauza probleme. Depozitarea in conditii neigienice si prepararea mancarii (prin adaugarea de lapte sau apa pentru a o inmuia) pot duce la multiplicarea acestor bacterii si la aparitia de boli. Obiceiul unor proprietari de a hrani animalul o singura data pe zi poate cauza probleme digestive, din cauza cantitatii mari de mancare. Doua mese mai mici sunt deci preferabile.
Recomandarile privind gramajul pentru o masa prezente pe ambalaje nu sunt intotdeauna de urmat, fiind preferabil avizul unui crescator experimentat sau al unui medic veterinar. Exista aici doua greseli des intalnita: fie se recomanda prea multa mancare, fie prea putine.
De-a lungul timpului din cauza alimentarii exclusive cu mancare uscata, de multe ori animalele s-au imbolnavit si chiar au murit. Unii caini au capatat afectiuni cardiace sau chiar au orbit din cauza deficientei de amino acid taurin, putin prezent in mancarea uscata. Pentru a remedia aceasta problema companiile au inceput sa introduca in retete cantitati mai mari de taurina, iar numarul de cazuri a scazut semnificativ. Unele produse sunt destinate cresterii rapide a catelului, printr-o cantitate mai mare de calciu si calorii, ceea ce poate duce insa la boli de oase sau in cazuri grave la malformatii.
Au existat numeroase cazuri de imbolnavire a cainilor hraniti exclusiv cu mancare uscata, mai ales cand aceasta avea foarte multe cereale in compozitie. Cele mai multe au aparut pentru ca dieta animalului nu era echilibrata si completa. Alteori au fost de vina bacteriile prezente in mancarea prost preparata sau prost depozitata sau diversi aditivi si conservanti. Desi in ultimul timp au fost adaugate numeroase ingrediente, mai sunt multe de facut. Un animal nu poate trai exclusiv cu mancare uscata, care nu ii ofera o dieta completa. Iar pentru un stapan relatia dintre el si cainele sau este foarte importanta. Oferindu-i cainelui o completare naturala pe langa mancarea "comerciala" frumos ambalata, proprietarul dovedeste ca are grija de cel mai bun prieten al sau. Creati un regim echilibrat si cat mai complet, pentru ca lucrurile sa mearga bine.

14.06.2017