Iubitorii de animale au pichetat Camera Deputatilor pentru a nu se vota legea eutanasiei (IX)

3. cruela3. 4. 18. 15. 14. 13.. 12. 11. 82. 19. 21. 22. 25. 27. 29. 38. 37. 32. 42. 43. 45. 46. 47. 49. 51. 53. 55. 57. 58. 59. 60. 64. 63. 67. 69. 73. 77. anti-RO. 106.

07.03.2011

Cu mic si mare, veniti din toate colturile tarii, insotiti de caini si pisici, 500 de iubitori de animale au pichetat Parlamentul impotriva introducerii eutanasiei, intre orele 15-18.

Proiectul Legislativ PL 912/2007 a fost pus pe ordinea de zi si dezbatut in cadrul plenului Camerei Deputatilor.

Deputatii au votat pentru trimiterea proiectului inapoi la Comisia de Administratie Publica. Eutanasia nu a fost acceptata ca metoda de gestionare a cainilor fara stapan.

In acest context, proiectul legislativ va fi reanalizat si urmeaza sa fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputatilor peste 3 saptamani.

In tot acest timp, pana la deciderea turnurii pe care o va lua proiectul, (existand optiunile de a se vota impotriva eutanasiei, pentru eutanasie si retrimiterea sa inapoi la comisie), iubitorii de animale de animale au scandat lozinci si au luat cuvantul pe rand la microfon, astfel incat, prin intermediul statiei, sa fie auziti pana in Camera Deputatilor. O parte au fost prezenti si ca observatori la sedinta din Parlament.

Vorbitorii au spus cu totii ca este mai curand necesara o lege pentru sterilizarea cainilor cu stapan. Datorita faptului ca majoritatea celor care au caini arunca puii la fiecare 6 luni, strazile sunt alimentate continuu cu caini. Astfel, orice alta metoda de gestionare este ineficienta.

S-au precizat care sunt solutiile eficiente, alaturi de sterilizarea celor cu stapan: sterilizarea cainilor fara stapan si reteritorializarea celor blanzi, adapostirea celor reclamati si trierea lor de catre o comisie compusa din specialisti, adoptia, recensamantul, microciparea si inregistrarea lor tuturor intr-o baza nationala de date, educatia si informarea, conducerea administratiilor pentru caini de catre cei mai buni specialisti in cainii strazii, manageri si iubitori de animale neafiliati politic. Aceste metode trebuie aplicate concomitent si continuu, macar pentru o perioada de 5 ani.

Au venit aproape toate organizatiile din tara si foarte multi iubitori de animale, chiar si din zonele cele mai indepartate: Lugoj, Sebes, Iasi, Ramnicu Valcea, Giurgiu, Ploiesti, Pitesti, Cluj-Napoca, Brasov, Gherla. Autocarele, masinile si trenurile au adus astazi la Bucuresti oamenii nemultumiti de incompetenta celor care fac legile si care gasesc in cainii strazii o sursa de finantare a campaniilor electorale. Ei au subliniat ca eutanasia nu necesita foarte multe justificari si de aceea banii alocati cainilor pot fi usor sustrasi si deturnati. Initiatorii amendamentelor referitoare la eutanasie au fost aspru amendati: Elena Udrea (denumita "Cruella din Plescoi"), Sulfina Barbu, prefectul Mihai Atanasoaie si toti membrii PDL care au introdus eutanasia in proiectul legislativ. "Gigi Becalli" (Mihai Bendeac) a fost portavocea iubitorilor de animale: "Atanasoaie, te vrem fara..." .

Eutanasia incalca legile UE. Printesa Maya de Honhentolern, membra a Casei Regale din Spania, a luat cuvantul si a fost prezenta si in Parlament. Importante personalitati au subliniat dreptul la viata si au insistat ca eutanasia nu trebuie reintrodusa: domnul Marius Marinescu, initiatorul legii pentru protectia animalelor, actrita Carmen Tanase, actrita Nuami Dinescu (Tanta), atleta Maricica Puica, doamna Ute Langenkamp-proprietara celui mai mare adapost pentru caini din lume.

Iubitorii de animale au tinut un moment de rugaciune in genunchi si s-au rugat pentru a nu mai exista varsare de sange. La orele 17, legea a fost trimisa inapoi la comisie, moment de urale surprins de numeroasele camere de luat vederi.

Este o victorie partiala. Ea denota ca autoritatile si mass media au inceput sa inteleaga resorturile adanci pentru care eutanasia nu este preferabila sterilizarii, deoarece ea nu rezolva o problema atat de grava.

Marcela Pisla, pres. Asoc. "Cutu, cutu"