Inundatii
29 iunie 2010
Evacuati animalele din calea apelor!
Tonele de cadavre adunate dupa inundatii ne pot face o idee despre cat suntem de pregatiti sa facem fata dezastrelor. Iata cateva sfaturi pentru a evita pericolele foarte mari provocate de viituri.
Pregatiti-va pentru cel mai rau scenariu. Bagati animalele inauntru la primul semn sau la prima avertizare de dezastru. Animalele se pot dezorienta si se pot pierde usor in timpul unei calamitati.
Daca trebuie sa evacuati casa intr-o situatie de criza, urmati instructiunile oficialitatilor locale sau centrale si aranjati un adapost sigur si pentru "prietenii" dv. NU II ABANDONATI. Tineti minte: daca dumneavoastra nu sunteti in siguranta, ei nici atat. Pot sa ramana imobilizati sau sa fuga si sa fie expusi numeroaselor riscuri care le pot ameninta viata. Luati-i cu dv. Pentru a reduce timpul de evacuare, urmati cativa pasi simpli.Depozitati un kit (un bagaj) pentru urgenta, usor de transportat, si lasati-l cat mai aproape de iesire. El trebuie sa contina trusa de prim ajutor, mancare pentru 3-7 zile, conserve sau hrana uscata, tavite, servetele, hamuri si lese, medicamente importante, apa imbuteliata suficienta pentru fiecare membru al familiei si fiecare animal pentru cel putin sapte zile, o geanta sau un cos pentru transportul animalelor, lanterna, patura (pentru un animal speriat), fotografii recente ale animalelor (pentru cazurile in care sunteti separati sau pierdeti animalul). Ar trebui sa aveti un kit de urgenta si pentru membrii familiei care sa contina baterii, banda adeziva izolanta, lanterna, radio, sfoara, marker permanent, prosoape, imbracaminte si incaltaminte, bani, fluier, numerele de telefon importante, medicamente si copii ale informatiilor medicale. Pasarile si animalele mici trebuie transportate in custi sau colivii. In cazul in care ati avut timp sa luati si animalele cu dumneavoastra, scrieti pe un autocolant cuvantul "animalele au fost evacuate". Un autocolant este usor de folosit si permite oamenilor care dau o mana de ajutor la salvare sa stie daca exista animale in casa. Fiti siguri ca fiecare animal de companie poarta zgarda si medalion cu datele de identificare la zi (numele cainelui, numarul de telefon). De asemenea, numele animalului, numele dv si datele de contact trebuie trecute si pe cusca. Recomandam microciparea animalului ca o forma mai permanenta de identificare. Un microcip se dispune in zona umarului animalului, si poate fi citit de un scanner la cele mai multe adaposturi sau clinici veterinare. Faceti planul de evacuare si faceti demersurile necesare pentru ca animalul tau sa poata fi scos din zona de pericol. Evacuati animalele si bunurile de valoare in locuri de refugiu, dinainte cunoscute.
Daca nu doriti sa introduceti animalele in casa, alta varianta este sa le urcati in pod sau sa le duceti pe un deal. Alegeti zona cea mai inalta unde le puteti lasa.
Acolo vor fi mai in siguranta. Dati macar drumul cainelui din lant, porcului din cotet si vacii din grajd, atunci and vine viitura! Multi caini au murit in lant in timpul inundatiilor din Romania, caci oamenii s-au gandit egoisti numai la salvarea lor si nu le-a pasat de caini. Iata in continuare doua exemple cutremuratoare. Intr-un sat din Moldova, vecinul a spus celui de vizavi, atunci cand apa venea pe ulita ca pe rau:
-Da drumul cainelui din lant!
-Da-l dracu' a zis el, si-a plecat.
In alt sat insa o babuta nu a luat cu ea agoniseala de-o viata ci numai pisica...
Daca animalele dumneavoastra sunt in siguranta, ajutati-le in timpul viiturii, pe cat posibil, si pe-ale vecinilor si pe ale proprietarilor inconstienti, care le neglijeaza. Daca viitura a trecut, mergeti imediat si salvati animalele care sunt inca in pericol, in noroi, in apa sau pe acoperisuri.
Daca v-ati salvat, si multe animale au ramas fara casa, sinistrate, nu le puneti pietre de gat! Asa au procedat niste sateni sinistrati dintr-un sat din judetul Timis cu cainii ce au supravietuit inundatiilor. Oamenii ramasesera fara case iar cainii fusesera salvati, ca prin miracol, de barcile BGS...Toti stateau pe o insula. "Sunt prea multi caini!" au declarat ei. Le-au legat pietre de gat si i-au aruncat in apa. Cainosi! Nu ignorati credinta populara ca daca ucideti cainii si alte animale, dezastre mari se vor abate asupra dumneavoastra.
Marcela Pisla, pres. Asoc. “Cutu, cutu”, 0726/157.498, lungu_marcela@yahoo.com