Comunicat Intalnire de lucru 30 iulie 2019

FB_IMG_1565279409887 FB_IMG_1565279415381 FB_IMG_1565279434874 FB_IMG_1565279461982 FB_IMG_1565279402839 FB_IMG_1565279396964 FB_IMG_1565279383983 FB_IMG_1565279379186 FB_IMG_1565279374470 FB_IMG_1565279360791 FB_IMG_1565279356265 FB_IMG_1565279348901 poli FB_IMG_1565441888770 FB_IMG_1565441300171 FB_IMG_1565441313155 FB_IMG_1565441300171

COMUNICAT

Asociatia “Cutu, cutu” a organizat pe 30 iulie 2019 o noua intalnire de lucru pe tema reducerii numarului de animale abandonate si in impas, la care au participat reprezentanti ai autoritatilor si de la protectia animalelor. Accentul principal a fost pus pe animalele din gospodarii. Invitati speciali au fost reprezentanti din judetul limitrof Dambovita.

Detalii, pe scurt:
-10 caini pe zi cedati la ASPA; proprietarii sunt consiliati
-Sesizare catre autoritati pentru nerespectarea legii
-Prevenirea si educatia, masuri importante
-Verificarea cainilor cu proprietar in parcurile bucurestene de microcip si sterilizare
-Masuri legislative
-Animalele in sezon ploios
-Judetul Dambovita sterilizeaza cainii cu proprietar
-Ravagiilor abandonului, reduse prin constientizare

Actiunea in extenso:
Abandonarea animalelor face ravagii, si ramane o problema, parca mai actuala ca oricand. Oricate eforturi ar face salvatorii de animale si autoritatile, (de “Sisif”, am putea spune), prin abandon, o luam de la capat cu noi si noi cazuri. Abandonul este des intalnit si la oras. Doamna Mara Marnas, reprezentant ASPA, a vorbit despre rata extraordinar de mare pe care o are ”cedarea “ cainilor la adaposturile ASPA. Cedarea reprezinta tot o forma de abandon. Aproximativ 10 caini se cedeaza de catre proprietari, pe zi, la adaposturile ASPA din Bucuresti.
Iata tipuri de dialog cu proprietarii:
“-Este o catelusa de 10 ani. Eu m-am ocupat suficient de ea. Va rog sa o luati la adapost. “
Sau:
“-Este agresiv, a nascut nevasta. Vin sa-l aduc”. Iar cainele “agresiv” are 3 luni!
“-Am inceput sa-i consiliem, a spus doamna Marnas. Le oferim solutii alternative. Le spunem ce au de facut ca sa depaseasca problemele. Daca intr-o perioada ”t” nu le depasesc, le luam cainele in adapost, si gata. La primul apel ridicam doar cainii agresivi. Cedarile forteaza capacitatea adaposturilor. 1 / 4 din cainii ASPA sunt cedati . Pentru a crea spatiu in adapost pentru cainii cedati, dar si pentru a gasi proprietari responsabili celor aflati deja din adaposturile noastre, promovam intensive adoptiile. Inclusiv in mass media, la radio, la televiziuni si pe Facebook. Le facem o comoditate proprietarilor si le preluam cainii cu care au probleme. Insa ar trebui ca legislatia sa fie imbunatatita. Ar trebui creata chiar o baza de date nationala cu persoanele care cedeaza cainii adaposturilor. Si care sa nu le mai permita achizitia altor caini. <>. Cainii, in majoritatea lor, sunt calzi, buni, destepti, empatici. Cum te iubeste un caine, stim cu totii. Dar multi proprietarii nu sunt suficient de pregatiti pentru a detine un caine, si, inevitabil ajung la probleme. Sunt si multi caini de rasa cedati adaposturilor, din aproape toate rasele. De exemplu, avem un amstaff foarte dragut la Bragadiru, dar sunt si pechinezi, si canisi. Mai este si situatia persoanelor care nu au bani pentru tratamente. Vin cu cainii in ultimul hal. Ar fi bine sa fie gasite solutii medicale pentru cazurile sociale. Poate un program veterinar “verde”, desfasurat in colaborare cu cabinetele veterinare, in spiritul iubirii de animale, oferit proprietarilor fara posibilitati financiare suficiente, ar fi binevenit. Cat despre cainii “agresivi”… am vazut, nu toti sunt cu adevarat agresivi. Cum era si cainele de 3 luni, cedat ca fiind agresiv doar pentru ca nevasta a nascut si s-a considerat in familie ca nu mai poate fi tinut. Iar pentru cainii cu adevarat agresivi, ar trebui ca legislatia sa nu mai fie asa de permisiva. Caini agresivi sa poata fi achizitionati doar dupa ce proprietarul trece un examen psihologic . Pentru ca mai tarziu sa nu fie sacrificat cainele. Sunt necesare si campaniile de informare cu etologi (specialistii in comportamentul cainelui)”.

Dl. director al ASPA, Andrei Mina Draghici, sosit la masa rotunda chiar de la o emisiune de radio, a completat:
“-Am fost intrebat la radio ce trebuie sa faca omul care asista la rele tratamente si cruzimi. Am raspuns ca primul lucru pe care trebuie sa il faca este sa sesizeze autoritatile. Cea mai mare problema in Romania este ca nu se se sesizeaza autoritatile. Un studiou american realizat in 1997, arata ca 40% dintre cei care au savarsit abuzuri asupra animalelor, au devenit criminali in ultimul stadiu. Tinerii si copiii care au savarsit abuzuri asupra animalelor, sunt de 5 ori mai predispusi sa devina infractori la varsta adulta. Este necesara inasprirea legislatiei”.

In directia eforturilor necesare despre care vorbea de dl. director, am vazut zilele acestea, cu interes, colaborarea interinstitutionala ANSVSA-politie. ANSVSA gazduieste pe site-ul sau www.registru-caini.ro, campania de constientizare a Politiei Romane, cu titlul: ”SESIZEAZA-NE ABUZUL ASUPRA ANIMALELOR. NU-L DISTRIBUI!” Politia ofera in campania informative adresa de contact petitii@politiaromana.ro .

Domnul Iulian Iordache, din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Romane, a subliniat rolul fundamental al prevenirii si al comunitatii:
-Prevenirea, conteaza foarte mult prevenirea. Putem interveni la nivelul acesta. Sunt necesare campanile de prevenire, inclusiv in scoli. Multe se reduc si la comunitate, la capacitatea comunitatii de a crea exemple. Daca, de exemplu, mai multe persoane din comunitate, strang dupa caini cand ies cu ei afara, “dand tonul”, in felul acesta, mai multe alte persoane le vor urma exemplu, si vor crea in final <>. In care vor incadra si altele pentru <>. Asa se creeaza un obicei al comunitatii”.
Dumnealui a aratat disponibilitatea jandarmeriei de a colabora interinstitutional si de a realiza protocoale locale cu autoritatile care gestioneaza cainii.

Doamna Mara Marnas, ASPA, a prezentat rezultatele campaniei desfasurata de catre ASPA impreuna cu Politia Animalelor timp de doua saptamani in toate parcurile din Bucuresti:
‘-Vreme de doua saptamani, am verificat cainii de microcip sii sterilizarea. Politia animalelor a dat avertismente proprietarilor de caini pentru nemicrocipare si nesterilizare. Am dat flyere impreuna. Cei de la Politia animalelor nu au fost nici un pic agresivi. Foarte umani in abordare, nu ne- am dus sa le facem frica. Calzi, empatici, exemplu domnului inspector Dragomir Stefan. Le-am explicat proprietarilor avantajele sterilizarii. Am avut feedbackuri pozitive”.

Dl. inspector Stefan Dragomir, prezent si la intalnirea de lucru, a oferit mai multe detalii cu privire la actiune. Verificarea sterilizarii cainilor cu proprietar este una printre primele actiuni de acest fel din tara. Genul acesta de actiuni pot reduce drastic abandonul. Proprietarii devin mult mai responsabili daca sunt controlati. Politia animalelor din Bucuresti, creata cu jumatate de an in urma, are tot mai multe solicitari. Telefonul dispeceratului Politiei animalelor este 021/9752. Doamna Voican Oana, directorul serviciului Politia Animalelor din cadrul Politiei Locale a Municipiului Bucuresti, a spus:
“-Trebuie sa invatam oamenii sa convietuiasca alaturi de animale”. Doamna Silvi Daniela, reprezentantul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, a aratat, in acest context, ca in Turcia animalele de pe strada, sunt tratate cu mult respect. Doamna Voican Oana, a punctat, in mai multe situatii, necesitatea unor imbunatatiri legislative. A aratat de exemplu ca la ora aceasta Legea pentru protectia animalelor nr. 205/2004 actualizata nu mai permite confiscarea cainiilor.

Am discutat si despre situatia pisicilor cu proprietar, pentru care nu avem obligativitatea sterilizarii. Multi pui de pisica din gospodarii sunt aruncati dupa fatare si devin pisici fara stapan. Pisicile fara stapan, la randul lor, se inmultesc repede. “Sunt greu de capturat”, au spus invitatii. Totusi, dandu-ne mana, poate reusim sa realizam mai multe pentru ele. Asociatia noastra a propus initierea unor intalniri de lucru cu salvatorii de animale din oras prin care sa schimbam experienta si informatii. Inclusiv despre capturarea pisicilor. Intalnirile in schimb de experienta ar fi reciproc avantajos pentru toti. Dl. director Andrei Mina Draghici s-a oferit sa ne dea o mana de ajutor cu gazduirea intalnirilor, daca reusim sa ne organizam.

In sensul armonizarii legislatiei a pledat si doamna Mariana Vasilescu, de la Asociatia Sufletel” din Targoviste, care a intervenit telefonic. Asociatia are un adapost mare dar cu toate acestea el este depasit. Ca toate adaposturile din tara. Abandonul face ravagii si in Targoviste. Doamna Vasilescu a apreciat ca Parlamentul ar trebui sa permita subventionarea sterilizarii cainilor cu stapan cativa ani, pana “”se vor stinge” problemele cu cainii fatati in exces in curti. A aratat ca majoritatea proprietarilor nu isi permit costurile piperate ale sterilizarii. Si organizatia pentru protectia animalelor din orasul Racari, Ïmpreuna suntem multi” face eforturi deosebitepentru a fi mai putini caini pe strada si in directia constientizarii problematicii canine. Asociatia conlucreaza cu primaria. De altfel, atunci cand am sunat la Primaria orasului Racari pentru a o invita la Intalnirea de lucru, reprezentantul primariei a spus ca ïn Racari deja “se umbla la cauza si si se sterilizeaza cainii cu proprietar caci ei stiu ca cei de pe strada provin din randurile cainilor abandonati din curti”.

Elena Honceriu, salvator de animale, a vorbit despre conditiile cainilor din adaposturi. Isi doreste normalitate in toate adaposturile. Ea a fost invitata la ASPA la adaposturi ori de cate ori doreste. Pentru a vedea direct conditiile cainilor. Ei i s-au dat lamuriri cu privire la multiple intrebari. Elena Honceriu mereu s-a confruntat cu abandonul in munca de salvare a animalelor de pe raza municipiului Bucuresti si a judetelor limitrofe. Ca ea sunt multe persoane care ajuta animalele din mai multe judete diferite simultan.

Animalele abandonate nu au granita si circula. Ele strabat adesea mai multe localitati in cautare de hrana. Problema animalelor abandonate este o problema comuna si este bine sa fie gestionata intercomunitar. Poate fi si situatia in care serviciul, casa si adapostul se pot situa in judete diferite, si putem intalni animale abandonate intr-un judet pe care sa le salvam in alt judet. Intalnirea a fost dedicata problemelor comune Bucuresti-Dambovita. De exemplu, trei doamne salvatoare de animale, salveaza simultan si animale din Bucuresti si animale din apropierea orasului Titu. Au intampinat mari probleme cu caini si pisici lasati de izbeliste din gospodarii pe strada sau chiar langa proprietatea lor. (Exista aceasta practica, a aruncarii puilor la poarta iubitorilor de animale).

Pentru ca este un ploios, clima oferand probleme mari, si suntem martorii unor intensificari ale situatiilor de urgenta, am vorbit si cu doamna Silvi Daniela, reprezentatul IGSU, despre reducerea numarului de animale in impas la inundatii. In astfel de situatii-limita reactia rapida si educata a celor afectati este esentiala. Stim ca adeseori suntem luati pe nepregatite si ca nu cunoastem suficient de bine ce avem de facut in astfel de momente cu animalele. In consecinta, unele animale pier “cu zile”. De exemplu, caini pe care viitura ii ia din lant Doamna Silvi a aratat ca exista si un forum international pentru salvarea animalelor la inundatii. Cand tuna si fulgera animalele sunt speriate, iar apa venita cu debit mare le poate lua chiar si viata.. Informatiile primite de la doamna Silvi, precum si in urma unei situatii care a venit de la IGSU, ne-au ajutat sa intelegem cum pot fi salvate corespunzator. Inspectoratul a publicat pe site si pe paginile sale regulile de comportament inainte, in timpul si dupa producerea unei inundatii, prezentand populatiei categorii de masuri care trebuie luate pentru diminuarea impactului devastator al inundatiilor si pentru protejarea bunurilor lor, respectiv, si a animalelor. Pompierii au salvat anul acesta la inundatii 2126 de animale. Doamna Silvi a prezentat o situatie profund emotionanta intalnita de colegii sai acum mai multi ani, in care, in urma unei inundatii, au intalnit pe o insula mai multe animale care se salvasera singure, si anume, lupi, bursuci, caprioare, cerbi, undeva intre Craiova si Caracal, o adevarata “Arca lui Noe”…. O imagine care i-a marcat…

Pentru intalnirea de lucru, am contactat si primarii rurale din judetul Dambovita, pe care le-am informat despre obligativitatea sterilizarii cainilor cu stapan si despre posibilitatea de a-i steriliza gratuit prin consiliile locale, in baza HG 1059/2013, art. 41.

Abandonul ramane in fruntea tuturor situatiilor de impas. Atat de binecunoscut salvatorilor de animale si autoritatilor care gestioneaza caini, ramane totusi o notiune neclara pentru populatie. De aceea recomandam ca in discursurile publice ale salvatorilor de animale si ale autoritatilor sa insereze detalii despre consecintele dramatice ale abandonului .

Daca este cea mai mare problema, tine de noi proprietarii sa o eradicam. Sa facem un efort si sa ne sterilizam cainii. Acelasi lucru trebuie sa il realizam si cu pisicile, dar pentru ele inca nu avem baza legala.

Pres. Marcela Pisla