CADRUL LEGISLATIV ACTUAL PRIVIND STERILIZAREA SI ABANDONUL

CADRUL LEGISLATIV ACTUAL PRIVIND STERILIZAREA SO ABANDONUL

Sterilizarea cainilor cu stapan este obligatorie din 2013, in baza Legii nr. 258/2013, art. 13 2:
“Este obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei comune, metisii acestora”
Insa majoritatea proprietarilor nu s-au conformat legii. Noi solicitam sa existe controale, urmate de avertismente si amenzi, in special in zonele rurale, persoanelor care nu sterilizeaza cainii, abandoneaza puii si REUMPLU STRAZILE LA LOC, ANULAND EFORTURILE AUTORITATILOR SI ALE SALVATORILOR.
Nesterilizarea cainilor constituie contraventie si este aspru sanctionata de Legea nr. 258/2013, art. 14, cu amenzi intre 5000 si 10.000 lei, astfel:
“ 1)Constituie contraventii urmatoarele fapte si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
b) nerespectarea dispozitiilor prevazute la art.13 indice 2, precum si a conditiilor prevazute in declaratiile angajament, cu exceptia abandonului, cu amenda de la 5000 la 10.000 lei”
Ministerul Afacerilor Interne, ANSVSA si inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan au competente legale, potrivit Legii nr. 258/2013, de control:
“Art. 15 Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se face, dupa caz, de persoane imputernicite , potrivit atributiilor de serviciu, din cadrul ANSVSA , Ministerului Afacerilor Interne, precum si de inspectorii serviciilor specializate pentru gestionarea cainilor fara stapan din unitatile administrative teritoriale, conform normelor metodologice de aplicare”
Legea pentru protectia animalelor nr. 205/2004, actualizata 2017, art. 6, alin 2, lit. f), defineste abandonul animalelor drept “cruzime fata de animale”:
“abandonarea si/sau alungarea unui animal a carui existenta depinde de ingrijirea omului”.
Art 7 din aceeasi lege mai mentioneaza:
“Abandonul consta in lasarea unui animal aflat in proprietatatea si ingrijirea omului, pe domeniul public, fara hrana, adapost si tratament medical”.
Art. 26, alin 1, lit. b) precizeaza ca reprezinta contraventii urmatoarele fapte:
“Nerespectarea dispozitiilor art. 6 alin. (2), lit. e-g)”
Art. 26, alin. 2 precizeaza:
“Contraventiile prevazute la alin. 1 se sanctioneaza cu amenda intre 1000 si 3000 lei”
Art. 29 din Legea pentru protectia animalelor nr. 205/2004, actualizata 2017, prevede:
“Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor prevazute de art. 26 se fac de persoane imputernicite, potrivit atributiiunilor de serviciu, din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si al Ministerului Afacerilor Interne”.
Primariile au la aceasta ora posibilitatea legala de a steriliza gratuit cainii cu proprietar in orice localitate din tara, in baza Hotararii de Guvern nr. 1059/2013, art. 41, si, ar putea reduceimplicit, prin suportarea costurilor sterilizarii, foarte mult numarul de animale aruncate pe strazi:
“Consiliile locale pot subventiona total sau partial sterilizarea cainilor cu stapan ce apartin rasei comune sau a metisilor acestora aflati pe raza unitatii administrative-teritoriale, prin concesionarea , in conditiile prevazute de art. 8, a operatiunilor de sterilizare catre unul sau mai multi medici veterinari de libera practica, organizati in conditiile legii”